Få sätter solglasögon på barn trots risker

Publicerad

Barns ögon skadas lättare av solens UV-strålning jämfört med vuxnas, vilket ökar risken för gråstarr senare i livet.

Att solglasögon på de minsta inte i första hand är en modeaccessoar är bevisat genom försök på flera olika djurslag där man har undersökt effekterna av UV-strålning på ögats lins.

– Det visar sig att unga individer är känsligare för att utveckla gråstarr efter exponering för UV-strålar. Den unga linsen är mycket mer biologiskt aktiv, och genomsläppligheten för UV-strålning är större hos unga än hos äldre individer. Så det är rimligt att man går ut med att man bör skydda barn med solglasögon, säger Per Söderberg som är professor i ögonsjukdomar vid Uppsala universitet.

Vatten och snö

Hur mycket UV-strålning ögat exponeras för varierar dock starkt med miljön, beroende på hur mycket av ljuset som reflekteras.

– Viktigast är det att skydda barnets ögon från soljus vid eller på vatten, och vid eller på snö, säger Söderberg.

Vid lek på en gräsmatta eller en stadspromenad finns det knappast någon anledning till att skydda ögonen, medan en sandlåda eller en sandstrand reflekterar mer.

Solglasögonen ska vara CE-märkta, vilket innebär minst filterkategori tre, och sluta tätt runt huvudet för att inte släppa in ljus bakifrån, enligt Söderberg. Priset är inte avgörande för skyddsfaktorn, visar flera tidigare test från bland annat Konsumentverket.

Solkräm vanligast

Bara en av fem föräldrar sätter alltid eller ofta solglasögon på sina barn, enligt en undersökning som Synoptik har gjort i samarbete med Novus. Föräldrar i småstäder och glesbygd är betydligt bättre på att sätta solglasögon på barnen än föräldrar i storstäder.

Det vanligaste solskyddet är solkräm, som tre av fyra föräldrar alltid eller ofta använder till sina barn. Också solhatt används ofta, främst bland yngre barn, men ger inte alls samma skydd som solglasögon.

Fakta: Solglasögon

Välj solglasögon med minst skyddsfaktor tre. Solglasögon som har den europeiska CE-märkningen har garanterat tre som minsta skyddsfaktor.

Mörkare glas är en smakfråga, men kan ge problem i trafik för till exempel cyklande barn.

Undvik helst glas som är blåa både från in- och utsidan, då blått ljus kan skada gula fläcken i ögat.

Solglasögonen ska sluta tätt kring ansiktet — stora glasögon kan släppa in strålning bakifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.