Amerikanska sparvar sjunger bättre under coronakrisen. Foto: JN Phillips

Fåglar kvittrar bättre under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Fåglar sjunger mycket bättre när staden är tyst. Det hävdar forskare i San Francisco som studerat hur mindre stadsbuller gjort stadens fågelsång bättre under vårens lockdown.

Den amerikanska studien studerade amerikanska sparvars fågelsång i stadsområden och på landsbygden före och efter coronakrisen. De jämförde ljud från fågelsång, staden och landsbygden från fem år sedan med i april, när staden stängde ner på grund av covid-19. 

De upptäckte att fåglar i stadsområden kommunicerade med lägre stämma. Detta trots att de hade dubbelt så stort avstånd till varandra jämfört med för fem år sedan.  

Fåglarna som bodde på landsbygden å andra sidan visade inga större förändringar. Alltså var det tydligt att stadsfåglarna anpassat sig till en ny, tystare miljö under coronakrisen. Studien publiceras i veckans Science

– De lockar nog honor från längre avstånd, menar Anders Brodin, professor i teoretisk ekologi på Lund Universitet. 

Anpassningsbara fåglar  

Skulle lockdown hålla i sig innebär det att de slipper konkurrera om levnadsområden. Hansparvar skulle dessutom få det lättare att hitta en partner. 

Men Anders Brodin tvivlar på att effekterna blir långvariga.  

– Jag tror att det har jättestora effekter men jag tror inte att det har genetisk effekt på såhär kort tid. Skulle det vara tre eller fyra år skulle det säkert få ett genetiskt genomslag också. 

Det skulle betyda att fåglars gener anpassar sig och att beteendena blir kvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.