Ett skutt, en kort steppdans och en liten sång – allt på samma gång. Det har forskare filmat med höghastighetskamera och kan nu konstatera att den blåhuvade fjärilsfinken kombinerar allt den har i sin arsenal för att imponera på sin partner.
Observationen är ny i sitt slag. Monogama fåglar använder sig inte av den här typen av kombinerade uppvisningar i lika stor utsträckning som polygama arter. Och när de väl gör det så överlappar inte de olika delarna varandra.
Dessutom dansade fåglarna mer intensivt när deras partner satt på samma gren, så forskarna tror att det inte bara rör sig om en dans som ska skapa ljud, utan också vibrationer.
Vanligt bland spindlar
Att fåglar använder så kallade multimodala uppvisningar, alltså uppvisningar som innehåller flera olika sätt att imponera för att locka till sig en partner, är i sig inget nytt.
De använder sig av allt från färgglada fjäderdräkter och sång till att puffa upp sig och låta starkt. Andra djur, exempelvis spindlar, kan också kombinera ljud, rörelser och utseende för att locka till sig partners.
Men i nästan alla andra fall så lägger djuren stor vikt vid att de olika delarna av uppvisningen inte ska överlappa varandra, allt för att maximera chanserna att locka till sig en partner.
Men den blåhuvade fjärilsfinken är alltså unik eftersom att den lägger ihop allt den har till en härlig kavalkad av sexuella signaler.
Fågeldansens siffror
Fåglarna filmades med en höghastighetskamera som tar 300 bilder i sekunden, vilket är ungefär tio gånger snabbare än vad man vanligtvis brukar göra.
Med hjälp av den höga hastigheten kunde forskarna sakta ned dansen till en tiondel av dess verkliga hastighet och räkna stegen.
De kom fram till att den gör i snitt 1,39 hopp i sekunden, och i genomsnitt 3,17 steppsteg per hopp, vilket gör att stegfrekvensen är ungefär 4,4 steg per sekund. Gör om det om du kan!
Forskarna kom också fram till att både hanarna och honorna inom arten dansar. Dansen varierade heller inte mellan kön, men mellan individer.
Däremot var det oftare hanar som dansade för honor än tvärtom.