Av 30 infångade råttor i Stockholm, Göteborg och Malmö bar tvåråttor från Stockholm och två från Göteborg på bakterienLeptospira. Bakterien orsakar vanligtvis inga symptom men i fåtalfall kan bakterien orsaka livshotande sjukdom.
Forskarna villupplysa sjukvården, och allmänheten om att smittan, som tidigaremest har upptäckts på landsbygden och närmare naturen, nu även harflyttat in till stadsmiljöer.
– Bakterien är inte ny för Sverige utanhar upptäckts bland grisar och hundar tidigare men det som är nytt äratt den tidigare bara har funnits ute på landet. Den kan ha funnitsi städer men vi har i alla fall inte upptäckt det tidigare, sägerTanja Strand som är biolog vid Uppsala universitet och författaretill studien.
Men att bakterien ska skapa något störresjukdomsutbrott tror man inte.
– Det är ingen sjukdom man behöveroroa sig för utan det är snarare så att vi vill uppmärksammaläkarkåren för att den här sjukdomen även kan finnas i städer,säger Tanja Strand.
Smittar via råttornas urin
Bakterien kan intespridas via luften utan man måste komma i kontakt med råttornasurin och sedan via ett sår eller slemhinnor få in den i kroppen.Bakterien är även väldigt livskraftig och kan överleva även utanförsitt värddjur. Leptospira kan smitta till exempel via fuktig jord.Man kan till exempel smittas vid trädgårdsarbete om manfår smittad jord på fingrarna och sedan direkt kliar sig i ögonen.
Även om risken att smittas inte anses vara särskilt hög så menarforskarna att i och med att även råttor i stadsmiljö nu konstaterasbära på bakterien så kan sjukdomen komma att öka något.
– Myckettyder på att råttor har ökat i stadsmiljöer och råttorna hardessutom kommit närmare oss och på så sätt finns det större riskför smittspridning, säger Tanja Strand.
Två fall de senaste tioåren
Leptospiros som är sjukdomen som orsakas av bakterienLeptospira är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överförasmellan djur och människor. Även andra djurarter förutom råttor,till exempel nötboskap och svin kan bära på smittan. Påfolkhälsomyndigheten uppger man att de senaste tio åren har endasttvå fall rapporterats och att nyheten att även storstadsråttor kan bära på smittan menar man inte är något störrerisk för allmänheten.
– Att bakterien finns bland råttor i Sverigeär inget som förvånar mig. Det finns bland gnagare i andra länder så det är inte så konstigt att det även finns här. Ur ettriskperspektiv så är det ingen ny kunskap. Vi har misstänkt attsmittan har funnits bland råttor tidigare, säger Anders Wallensten,biträdande statsepidemiolog.
Fakta: Behandlingsbar sjukdom
Det finns cirka 300 kända arter av bakteriesläktet Leptospira, var av vissa kan orsaka leptospiros. Arten som har det långa namnet Leptospira interrogans serovar icterohaemorrhagiae kan i vissa fall även orsaka Weils sjukdom som kännetecknas av blödningar, gulsot och njursvikt.
Symtom som bör föranleda läkarkontakt är feber i mer än tre dagar samt ett eller flera av följande symtom: nackstelhet, utslag, magsmärtor och/eller kraftigt illamående.
Eftersom sjukdomen orsakas av bakterier går den att behandla med antibiotika.
Smittspridningen är ett större problem utomlands där Leptospiros orsakar stora konsekvenser i länder där sjukvården är bristfällig och tillgång till antibiotika är sämre.
Fakta: TT/Lisa Svensson
Referens:
Strand et al. ”Highly Pathogenic Leptospira Found in Urban Brown Rats (Rattus norvegicus) in the Largest Cities of Sweden”. 2015 (19/11). Vector-Borne and Zoonotic Diseases