Det är farligt att hålla tillbaka nysning. Arkivbild. Foto: TT

Farligt att hålla tillbaka nysning

Uppdaterad
Publicerad

Tidskriften British Medical Journal rapporterar om en man som kom till akuten med svullen hals och svår smärta efter att ha kvävt en nysning.

– Det här är extremt ovanligt. Jag har jobbat 20 år i akutsjukvården och aldrig sett eller ens hört talas om det, säger läkaren Susann Järhult.

”Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning”, berättar läkare i artikeln om den 34-årige mannen i Leicester, England. En skiktröntgen bekräftade att han fått en bristning i halsen och mannen fick ligga på sjukhus i en vecka och sondmatas.

Men enligt Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är slutsatsen att det skulle vara farligt att dämpa en nysning en överdrift utifrån ett extremt fall med väldigt ovanliga förutsättningar.

Luftficka i halsen

Enbart den kvävda nysningen inte kan orsaka den här sortens skador. Det måste finnas någon annan bakomliggande orsak enligt Järhult.

– Det här måste ha pågått under en längre tid och utvecklats till att bli en skörhet. Den sista nysningen blev halmstrået som tippar lasset, säger hon.

Mannen hade ett slags luftficka i halsen – en kvarleva från fosterstadiet, säger Järhult. Som foster har man flera halsfickor som sedan tillbakabildas. Men ibland har man kvar sådana här fickor i anslutning till halsen och övre luftvägen. Och när man håller in en kraftig nysning blir det som att blåsa upp en ballong – trycket ökar på ett annat ställe, i det här fallet i halsen.

Ingen generell studie

Det är ovanligt att ha kvar sådana fickor, men en del personer har dem hela livet utan att de ger några problem. Och om man upplever problem på grund av halsfickor, de kan exempelvis bli infekterade, så går det att operera bort dem.

Susann Järhult påpekar att artikeln i British Medical Journal tar upp en enskild patient och att det inte är någon generell studie.

– Det här är något väldigt ovanligt som man gärna skriver om. Och om det uppstår igen kan man se om det går att hitta faktorer som gör att man skulle kunna förebygga det, säger hon.

OBS! I en tidigare version av denna artikel framkom enbart att kvävandet av nysningar kan vara skadligt, utan utlåtande från akutläkare.

Fakta: Nysningar

En nysning är en kroppslig reaktion som vi inte kan styra över.

Nerver i nässlemhinnan aktiveras av exempelvis ljus, doft eller en förkylning.

Nysningen är ett sätt för kroppen att blåsa luftvägarna rena och göra sig av med bakterier.

Eftersom exempelvis förkylning kan smitta via nysningar kan ett alternativ till att nysa rakt ut eller kväva nysningen vara att försöka placera den i armvecket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.