Det är inga revolutionerande saker det handlar om hävdar forskarna. Om vi lever mer hälsosamt kan vi halvera risken för cancer och samtidigt minska risken för hjärtinfarkt ännu mer.
De svenska forskarna har följt omkring 25 000 kvinnor i tio års tid. Kvinnornas livsstil när det gäller kost och motion granskades noga och det visade sig att fem faktorer tydligt kunde kopplas ihop med risken att utveckla cancer. Dessa fem är:
-Kost
-Alkohol
-Rökning
-Kroppsvikt
-Fysisk aktivitet
Forskarna har räknat ut att de kvinnor som höll sig inom vissa ramar när det gäller de här fem faktorerna minskade sin risk för cancer med 50 procent, och samtidigt minskade risken för hjärtinfarkt med 80 procent. Studien är gjord på kvinnor, men forskarna menar att ungefär detsamma gäller för män.
– Det handlar inte om att vara någon extrem renlevnadsmänniska, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet. Men med enkla metoder kan vi faktiskt minska vår risk för cancer.
Vad är det då som krävs?
Jo, när det gäller rökning ska man låta bli det helt. Det är den enda faktorn där det krävs absolut avhållsamhet. När det gäller kost handlar det om sunt förnuft i största allmänhet, säger forskarna.
Alkohol kan man dricka i måttliga mängder, dvs ett glas varannan dag för en kvinna, och att hålla rätt kroppsvikt innebär att man inte ska bli fet. Ett eller ett par kilos övervikt är inte farligt. När det gäller motion bör man röra på sig, gå eller cykla en timme per dag.
Studien är en så kallad epidemiologisk studie där man tittar på befolkningens risk och inte en enskild individ. Frågan man ställer sig är hur mycket sjukdom och död som kan undvikas om man kombinerar flera lågriskfaktorer när det gäller vår livsstil. Hur mycket friskare blir vi om man inte bara åtgärdar en utan flera saker i sitt liv?
Här kommer forskarna med en rad procentsiffror
Om man inte röker minskar man risken för cancer med 16 procent. Om man lägger till ett minskat alkoholintag minskar risken till 21 procent och bantar man ner sig har man nått upp till en 35-procentig riskminskning. Mer motion – då är vi uppe i 42 procent och lyckas man dessutom äta rätt, det vill säga mycket frukt & grönt, rätt sorts fett osv, ja då är vi uppe i en 50-procentig riskminskning.
Vad det gäller risken för hjärtinfarkt gör forskarna liknande sammanställningar utifrån ett ännu större underlag på 82 000 kvinnor under en tio-årsperiod. Där blir den sammantagna riskminskningen 78 procent.
Det kan tyckas som enkla råd, men bara en bråkdel av kvinnorna har levt upp till alla fem.
Frågan är också hur vi ska tolka dessa risksiffror.
Läs Malin Attefalls kommentar