Livesändningen av Starman på väg ut i rymden fick nog många att höja på ögonbrynen. Foto: SpaceX / Sven Grahn

”Det såg nästan fejkat ut”

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens raketuppskjutning frambringade nog lika mycket häpnad som funderingar. Vi frågade rymdexperten Sven Grahn, forskare i astropartikelfysik på KTH om återanvändbara raketer och den första elbilen i rymden.

Hur kändes det att se uppskjutningen?

– Det var ju egentligen inte själva uppskjutningen som intressant utan snarare landningen. Jag tyckte det var riktigt mäktigt när sidoraketerna landade samtidigt sida vid sida. Det kändes som något ur en science fiction-film. Nu lyckades de dock inte landa mittenraketen, men nåt ska ju alltid gå åt helvete. Sen är det typiskt för Space X med massa jublande medarbetare. De förstör hela spänningen. Kan de inte bara hålla tyst och låta oss njuta av upplevelsen.

Vad tycker du om den körsbärsröda elbilen?

– Bilderna som streamades direkt av bilen i rymden var rätt häftiga. Det första som slog mig var att det var otroligt bra bildkvalité. Det såg nästan fejkat ut men det var det såklart inte. Tanken är att den här elbilen ska kretsa kring solen och svänga förbi Mars, vilket går i linje med SpaceX och Elon Musks kampanj att framöver resa till Mars. Det här är väl någon sorts PR för det.

Vad händer nu med den här raketen?

– Jag vet inte riktigt vad de ska göra med Falcon Heavy. Det låter på Elon Musk som om de redan har övergivit några större planer för den, och resor till Mars känns fortfarande ganska långt bort. För övrigt har de redan börjat prata om nästa raket, den så kallade BFR (Big Falcon Rocket), som ska ersätta både Falcon Heavy och den mindre Falcon 9.

Vad betyder detta för rymdfart i framtiden?

– Potentiellt betyder det att de har minskat priserna för uppskjutningar rejält, eftersom deras raketer kan användas flera gånger. Det kan såklart finnas problem med privata bolag som aktörer i rymden. Företag som SpaceX är inte alltid helt öppna med sin information, till skillnad från NASA som har ett mer öppet informationsflöde eftersom de är ett statligt bolag. Det kan vara en invändning mot PR-baserade bolag i rymden. Om det verkligen går illa, kommer vi får reda på det då?

Är det här början av rymdens privatisering?

– Nja, det vet jag inte. Men det är inte ett helt nytt fenomen. Kommersialisering av rymden har pågått ganska länge, exempelvis genom olika telekombolag som skjuter upp satelliter. Det finns också en del andra privata bolag som sysslar med den här typen av raketuppskjutningar. Vem vet, det här kanske är framtiden för rymdfart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.