Saga Norén säger vad hon tycker i tv-serien Bron. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Fem karaktärer med autistiska drag

Publicerad

Flera folkkära rollfigurer har autistiska drag. Ibland är diagnosen uttalad och i andra fall har manusförfattaren valt att inte sätta en diagnos på sin karaktär. Här är fem omtalade roller.

Saga Norén säger vad hon tycker i tv-serien Bron. Foto: SVT

Saga Norén i Bron, SVT, har inte en uttalad diagnos men vissa karaktärsdrag har i media associerats med Aspergers syndrom. Hon spelas av Sofia Helin.

Karaktären Sheldon Cooper blev teoretisk fysiker redan som 16-åring. Foto: CBS

Som barn försökte Sheldon Cooper iBig Bang Theory, kanal 5, bygga en kärnreaktor för att ge gratis energi till sin hemstad men stoppades innan han blev färdig. Hans rollkaraktär har i media associerats med en autismdiagnos. Jim Parsons spelar karaktären.

Karaktären Simon gömmer sig i tunnan när det blir jobbigt Foto: Naive AB

Simon i filmen I rymden finns inga känslor flyr in i sin ”rymdkapsel” – en tunna – när något blir för jobbigt. Karaktären Simon har Aspergers syndrom och spelas av Bill Skarsgård.

Dustin Hoffman vann en Oscar för sin roll som autistiske Raymond Babbitt. Foto: Skärmbild. © 1988 United Artists / Courtesy Pyxurz.

Raymond Babbitt, i filmen Rain Man, kunde i samma sekund som en ask med tandpetare föll till golvet se att det var 246 stycken. Dustin Hoffman fick en Oscar för rollen som autistisk med savantsyndrom.

Sam Gardner vill Träffa en tjej i Netflix-serien Atypical. Foto: Netflix

Sam Gardner, kämpar med att förstå sociala koder och får hjälp att träffa en tjej i tv-serien Atypical på Netflix. Rollen spelas av Keir Gilchrist.

LÄS MER: Stereotyp autism på film

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer