Barnläkare och professor Jonas F. Ludvigsson hoppas att resultaten ska leda till bättre uppföljning av patienter. Fettlever beror framför allt på övervikt och ökar risken för cancer. Foto: Ulf Sirborn & TT

Fettlever kan öka risken för levercancer

Uppdaterad
Publicerad

Den typ av fettlever som inte beror på hög alkoholkonsumtion kopplas i en ny studie till 17 gånger så hög risk att drabbas av levercancer. 

Forskarna såg också en viss koppling till andra cancertyper. 

Fettlever ökar i västvärlden och i Sverige, och det beror inte på att vi dricker mer alkohol utan på att vi blir allt fetare. Det finns ett klart samband mellan fetma och fettlever. 

Nu har forskare vid Karolinska institutet tillsammans med forskare från Harvard- och Columbiauniversitetet undersökt cancerrisken hos personer med icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom. 

I en registerstudie jämförde man 8 892 svenska patienter med fettlever med en frisk kontrollgrupp på 39 907 personer. 

17 gånger högre risk

Resultaten visar att patienter med icke-alkoholrelaterad fettlever löper en 17 gånger högre risk för levercancer jämfört med friska personer. Forskarna kunde även se en måttlig ökning av risken för cancer i bukspottkörteln, njurar, urinblåsa och hudcancerformen malignt melanom.

– Vi kunde i våra data också identifiera två särskilda riskgrupper som man bör ha extra koll på som läkare. Det är dels personer med långt gången fettlever och dels personer som har både fettlever och typ 2 diabetes, säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet.

Bättre uppföljning av patienter

Jonas F. Ludvigsson hoppas att läkare med de här resultaten i bakhuvudet ska kunna förhindra cancer hos den här patientgruppen. Till exempel genom att ställa de där extra frågorna och göra ett ultraljud för att utesluta levercancer hos riskgrupperna. 

– Mitt mål som forskare är alltid patientens bästa och att vården ska bli än bättre på att ta hand om patienterna, säger Jonas F. Ludvigsson. 

Mer forskning behövs för att styrka sambandet mellan fettlever och cancer. Forskarna planerar även för att undersöka om icke-alkoholrelaterad fettlever skulle kunna öka risken för andra sjukdomar. 

Studien publicerades i tidskriften Hepatology. 

Levern har många viktiga funktioner i kroppen, bland annat att lagra fett och socker. Fettlever är när levern har lagrat en för stor mängd fett.  

Icke-alkoholrelaterad fettlever beror framför allt på övervikt. Det kan också orsakas av vissa läkemedel och sjukdomar, men det är ovanligt.

Den här formen av fettlever är den vanligaste orsaken till kronisk leversjukdom i Europa och USA.

Oftast ger fettlever inga besvär, men ibland kan levern bli större och då kan man känna ett tryck mot de nedre revbenen på höger sida. 

Sjukdomen utvecklas långsamt och kan i en del fall leda till inflammation och ärrbildning i levern. Det kan försämra leverfunktionen.

Det finns ingen medicinsk behandling mot fettlever men man kan minska mängden fett i levern genom att minska i vikt vid övervikt, vara fysiskt aktiv regelbundet och att inte dricka alkohol.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.