Det har länge varit oklart exakt hur små skillnader i höjd och bredd som våra fingrar kan känna av. Nu har svenska forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, och Stockholms universietet kommit fram till att vår fingertoppskänsla går ända ner på nanonivå:
– Om fingret var lika stort som jordklotet, så skulle vi kunna känna av äpplen och vindruvor, säger Mark Rutland, professor i yt- och korrosionsvetenskap vid KTH och huvidförfattare till den nya studien.
Det innebär att våra fingrar kan känna av ytstrukturer med nivåskillnader kring 10 nanometer, det vill säga en miljon gånger mindre än storleken på vårt finger.
Experiment med ögonbindel
Forskarna lät försökspersoner med ögonbindel föra sitt pekfinger över smått vågformade ytor i plast. Försökspersonerna fick sen jämföra olika ytorna med varandra och upplevde plastytorna som helt olika trots att det var exakt samma material.
Den minsta dalen i det vågformade materialet som kunde urskiljas var 760 nanometer bred och kring 10 nanometer djup. Det här är hundra gånger mindre än vad forskare tidigare uppskattat att fingret kan känna av.
De svenska forskarna upptäckte också hur viktigt olika starka vibrationer i materialet var för känslan.
Designa nya känslor
Skulle du tycka att det var spännande med en pekskärm i genomskinlig plast, men som känns som metall eller trä?
Kartläggninen av vår fingertoppskänsla är ett steg på vägen för att produkter ska kunna få en ny så kallad ”känsloestetetik” med hjälp av nanoteknik i framtiden.
Till exempel skulle ett nytt schampo kunna tas fram som gör att håret känns på ett visst vis. Eller smarta mobiler där siffertangenterna på skärmen känns som metall genom olika vibrationer i skärmen.
– Nu kan man börja designa ytor så att de känns på ett särskilt sätt. I och med vår studie vet man vilket verktyg man ska använda för att utveckla olika känsloestetiker, säger Mark Rutland.
Studien ”Feeling small: Exploring the tactile perception limits” publiceras i tidskriften Nature Scientific Reports.