Forskare har studerat skadestatistik under fotbolls-VM 2002, 2006 och 2010. Foto: Scanpix

Fler skador när laget leder

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsspelare har större risk att skada sig när det egna laget leder. Skaderisken ökar också direkt efter att ett kort delats ut eller ett mål har gjorts, enligt nya svenska studier. Kunskap som förhoppningsvis kan hjälpa till att förebygga skadorna, enligt forskarna.

Fotbollsskador sker inte när som helst under en match. Skadorna verkar följa ett tydligt mönster, som bland annat beror på koncentrationsnivån hos spelarna. Om den jämna koncentrationsnivån rubbas, så skadar spelaren sig lättare, enligt Jón Karlsson, professor i ortopedi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg:

– Det är ett mycket intressant fenomen. Tappar man koncentrationen, så ökar risken för skada.

Genom att sammanställa skadestatistik från VM-turneringarna 2002, 2003 och 2010 så har Jón Karlsson tillsammans med kollegor vid Sahlgrenska akademien bland annat sett att skadefrekvensen ökade strax efter ett mål eller efter rött eller gult kort från domaren. Troligen eftersom dessa avbrott påverkar just koncentrationen.

Längre avbrott mellan matcherna under VM-turneringen (3-4 dagar) ökade också skaderisken med 20-30 procent.

Överraskande resultat

Något som verkligen överraskade forskarna var att fotbollsspelare har större risk att skada sig om det egna laget leder, i jämförelse med om lagen ligger lika eller om det egna laget ligger under.

– Vår teori var att det skulle vara tvärtom, att spelarna skulle skada sig mer om det egna laget låg under, säger Jón Karlsson.

En anledning till att fotbollspelare skadar sig oftare när det egna laget leder kan vara att det andra laget som ligger under blir mer aggressivt och skadar sina motspelare, enligt Jón Karlsson.

Videoupptagningar från VM nästa steg

Men för att komma fram till den riktiga orsaken till de överraskande resultaten, så har forskarna  gått vidare till att studera videoinspelningar från samma VM-matcher:

– Nu går vi in i videoanalyserna och försöker analysera varje situation för sig, säger Jón Karlsson.

Målet med studierna är att framöver kunna minska risken för skador, och att försöka få bort vissa skador helt och hållet:

– Vi vet att 50 procent av skadorna kan förebyggas om man gör förebyggande träning, säger Jón Karlsson.

Skadeförebyggande fotbollsträning kan vara saker som balansträning, styrketräning, och lära sig att uppföra sig på vissa sätt i exempelvis tacklingssituationer.

Långsökt att ändra på fotbollsregler

Enligt Jón Karlsson är det långsökt att börja ändra på själva fotbollsreglerna i skadeförebyggande syfte.

Kanske skulle nya system för att byta spelare på plan kunna göra att spelarna inte hinner bli lika trötta och därmed inte skada sig lika mycket. Men det här har inte studerats tillräckligt i nuläget, menar Jón Karlsson.

I slutet av året kommer de nya fynden med videoanalyser kring fotbollsskadorna att publiceras. Då ska forskarna också ha hunnit titta på damfotbollens skademönster.

De tre studierna ” Foul play is associated with injury incidence: An epidemiological study of three FIFA World Cups (2002-2010); Increased risk of injury following red and yellow cards, injuries and goals in FIFA World Cups; The effect of changes in the score on injury incidence during three FIFA World Cups” publiceras i British journal of sports medicine.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.