Foto: TT

Fler stora vilda däggdjur i Sverige än på flera hundra år

Publicerad

De stora däggdjuren slår rekord i de svenska skogarna. Inte på flera hundra år har det funnits så många som i dag, det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Uppgiften kommer från en kommande bok om den svenska jaktens historia som skrivits av ett 20-tal forskare, museiintendenter, jaktvårdskonsulenter och vilthandläggare.

Från att ha varit på gränsen till utrotade kring 1800-talet på grund av laglig och illegal jakt, har älgen och rådjuret haft en explosionsartad ökning, bland annat på grund av begränsad jakt och bättre tillgång till föda, rapporterar Ekot.

Explosionsartad tillväxt senaste 50 åren

Ett tag kunde älgstammen räknas i tusental, i dag finns runt 300.000–400.000 älgar i Sverige.

– Dels var det för att man behövde mat, det var ont om mat, dels för att det var ett lätt byte att komma över, förklarar Kjell Danell, professor emeritus i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet och redaktör för den kommande boken, det låga antalet djur på 1800-talet.

Även fler av dagens 70 vilda däggdjursarter i Sverige har haft en explosionsartad tillväxt framförallt de senaste 50 åren, bland andra hjorten, bäver och vildsvinet. Fjällräven är dock fortfarande utrotningshotad.

Förra året var antalet viltolyckor fler än någonsin, närmare 60 000, enligt Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer