Det har Ove Andersson, fysiker vid Umeå universitet. Han har till och med lyckats med konststycket att producera trögflytande vatten vid minus 130 grader under högt tryck- så högt som 10 000 gånger högre än normaltrycket.
Trögflytande vatten liknar vanligt vatten, men det har 35 procent högre densitet och vattenmolekylerna rör sig relativt långsamt.
Många egenheter
Vatten har en mängd olika egenskaper som avviker från förväntade beteenden. En sådan egenskap är exempelvis att is kan flyta på ytan. Andersson hoppas nu att att detta är ytterligare ett steg på väg att förstå vattnets alla egenheter.
– Det finns avvikelser som har varit kända i många år, och de är mycket viktiga. Det finns ingen generell förklaring till dem, men lösningen kan finnas i hur vattens egenskaper påverkas när det utsätts för höga tryck, säger Ove Andersson.
Han tror att detta trögflytande vatten kan existera på andra himlakroppar och säger till SVT Vetenskap att upptäckten är en viktig pusselbit för att förstå vattnets alla egenskaper.
Annelie Larsson, SVT Vetenskap
Densitet?
Densitet är en fysikalisk term som anger massan per volym för ett ämne. Den talar alltså om hur ”tungt” eller ”lätt” ett ämne är. Äldre ord för densitet är täthet och specifik vikt.
Nationalencyklopedin