Arkivbild: 376 miljoner smittotillfällen per år, eller drygt en miljon fall om dagen. Det är siffran från Världshälsoorganisationen (WHO) räknat sig fram till. Foto: Linda Forsell / SvD / TT

FN: ”Dold epidemi” av könssjukdomar – dejtingappar kan ha ett finger med i spelet

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag inträffar över en miljon smittillfällen med en av fyra stora botliga könssjukdomar, och i de allra flesta fall hade det kunna förhindras. Problemet är att folk helt enkelt verkar bry sig allt mindre, enligt världshälsoorganisationen WHO som varnar för allt motståndkraftigare ”supersjukor”.

376 miljoner smittotillfällen per år, eller drygt en miljon fall om dagen. Det är siffran Världshälsoorganisationen (WHO) räknat sig fram till i sin senaste kartläggning av fyra stora, botliga sexuellt överfördra infektioner.

– Vi anser detta vara en dold epidemi, en tyst epidemi, en farlig epidemi som är ihållande globalt, säger expertläkaren Melanie Taylor som också är rapportens huvudförfattare vid en presskonferens.

Det handlar om fall av klamydia, gonorré, syfilis och trichomonas. Den inkluderar alltså inte virussjukdomar som herpes, HPV, hepatit och hiv och det totala antalet smittor med könssjukdom per år är alltså långt högre.

Nämner dejtingappar som skäl

Något WHO:s rapport särskilt lyfter fram är att antalet smittotillfällen inte har minskat sedan förra räkningen, med data från 2012. Det trots att tillgången till utbildning och information är större, enligt rapportens författare.

En möjlig förklaring till det är, enligt Teodora Wi, WHO:s specialist på könssjukdomar, är att folk helt enkelt är mindre oroliga för könssjukdomar än exempelvis när rädsla för HIV-smitta var som störst och därmed skyddar sig mindre. En annan förklaring från Wi är att sex, som är en del av vardagen för många, blivit mer tillgängligt.

– Man har dejtingappar och allt sådant där, så förmodligen är det en del av förklaringen – det blir mer tillgängligt, så folk har mer sex och då får man mer könssjukdomar, säger Wi.

Varnar för ”supergonorré”

WHO framhåller att de viktigaste insatserna för att begränsa könssjukdomars spridning är stöd till säkert sex, förbättrade system för upptäckt och behandling, bättre sexualupplysning i skolor och medier samt ett personligt ansvarstagande hos den som har sex.

En ytterligare fara är att sjukdomar utvecklar motståndskraft mot den tillgängliga medicinen. Tim Jinks, specialist på infektionssjukdomar på brittiska Wellcome Trust, varnar för växande antibiotikaresistens.

– De höga antalen fall av gonorré är särskilt oroande, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi ser allt fler fall av så kallad ”supergonnoré” som i princip är omöjlig att behandla.

376 miljoner fall på ett år

WHO:s forskning om året 2016 visar på 376 miljoner beräknade smittofall globalt i fyra botliga könssjukdomar, i åldergruppen 15-49:

• 156 miljoner fall av trichomonas (som enligt RFSU dock är ovanlig i Sverige)

• 127 miljoner fall av klamydia

• 87 miljoner fall av gonnoré

• 6,3 miljoner fall av syfilis

Dessa sjukdomar har enligt WHO en stor påverkan på barns och vuxnas hälsa världen om, och kan leda till allvarliga och kroniska konsekvenser. Bland annat kan följderna bli hjärtsjukdom, sterilitet, missfall och ökade risker av annan sjukdom.

Bara syfilis orsakade 2016 uppskattningsvis 200 000 missfall och barn som föddes döda 2016 enligt WHO.

Källa: Världshälsoorganisationen (WHO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.