Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det ser ut nere i gruvan där man hittat vätgas och hör mer om hur vätgas kan användas som energikälla. Foto: Donzé, Truche, AFP

Följ med forskarna ner under jorden till världens största vätgas-källa

Uppdaterad
Publicerad

En kilometer under den albanska kromgruvan Bulqizë bubblar det upp stora mängder vätgas. Det väcker nu hopp om att vätgas kan vara mycket mer förekommande i jordskorpan än vad man förut har räknat med.

– Naturlig vätgas har länge varit en förbisedd ren energikälla som skulle kunna hjälpa oss att reducera våra koldioxidutsläpp, säger geokemisten Laurent Truche som var med vid upptäckten till SVT.

Vätgasfyndigheten i Bulqizë är en av de största som någonsin har upptäckts. Det är 200 ton naturlig vätgas per år som pyser ut ur berggrunden och bubblar upp ur vattensamlingar i botten på gruvan.

Stor reservoar i underjorden

– Den enda förklaringen till det här stora utflödet av vätgas i Bulqizë är att det finns en stor reservoar långt ner i berggrunden, säger Laurent Truche som är professor i geokemi vid universitetet i Grenoble.

Han misstänker att den hundra år långa gruvverksamheten har perforerat berget så att gasen sipprar ut.

Mat till småorganismer

Väte är universums i särklass mest vanliga grundämne. Det produceras också naturligt under jord. Där är den en viktig energikälla för alla små organismer som lever i berget.

Men ren vätgas anses vara en bristvara på jorden. Den lilla molekylen vill nämligen slå sig ihop med andra ämnen. Tillsammans med syre bildar väte vårt livsviktiga vatten och den slår sig gärna ihop med kol.

Smutsig verksamhet idag

I dag produceras vätgas i huvudsak med hjälp av naturgas, en process som släpper ut stora mängder koldioxid. Därför är det många som nu hoppas på naturlig vätgas. Förutom upptäckten i Albanien har det gjorts fler andra fynd av underjordiska vätgaskällor runt om i världen det senaste året.

– Det här är extremt intressant. Både industrin och olika start-ups undersöker det här nu. Men det är fortfarande i sin linda, säger Laurent Truche.

Tre olika typer av vätgas

Vätgas är en molekyl som består av två väteatomer. Den är väldigt reaktiv och vill gärna slå sig ihop med andra ämnen.

Grå vätgas: Tillverkas från fossila bränslen. Släpper ut stora mängder koldioxid och bidrar till den globala uppvärmningen.

Blå vätgas: Samma tillverkningssätt som grå vätgas men här fångar man in koldioxiden och låter den inte gå ut i atmosfären.

Grön vätgas: Man använder sig av förnybara energikällor för att utvinna väte ur vatten. Vätgasen lagrar energin och gör att man kan transportera energi från exempelvis vindkraft.

Naturlig vätgas: Kommer från naturliga källor i underjorden.

Källa: Hidden hydrogen, Science

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.