• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Universum är som en tidsmaskin” säger astrofysikern Martin Sahlén. Spela videon för att följa med på resan. Foto: Fiske Planetarium, Berkeley National Lab, DESI collaboration

Följ med på en tidsresa 11 miljarder år bakåt i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Nya observationer pekar på att astronomer kan ha haft fel om de krafter som styr över universum.

En kartläggning av flera miljoner galaxer antyder nämligen att den så kallade mörka energin är svagare än vad man förut trott. Det kan påverka hur universum en dag kommer att dö.

– Det är en helt ny typ av astronomisk kartläggning som vi först nu kan göra i stor skala, säger Martin Sahlén som är astrofysiker vid Uppsala universitet.

Det är ett instrument som heter DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument) som har uppmätt koordinater på 16 miljoner galaxer över hela universum. Tillsammans bildar de en enorm 3D-karta som visar hur universum har utvecklats över tid.

Framsteg

Mörka energin blir svagare

I veckan presenterades de första analyserna av DESI:s kartläggning på en konferens vid American Physical Society.

– Jag tycker att det mest vetenskapligt intressanta med den här studien är att det pekar på att effekten av den mörka energin blir svagare.

Mörk energi är en av vetenskapens största gåtor. Det är en okänd typ av energi som hela universum är uppfylld av och som gör att universums galaxer i stort drivs allt fortare från varandra. Universum expanderar alltså med en accelererande hastighet.

Så kommer universum dö

Kosmologer har länge antagit att den mörka energin är konstant, alltså att den inte har förändrats över tid. Om det skulle visa sig stämma så innebär det att universum kommer expandera allt fortare och bli glesare och kallare tills bara strålning och enskilda partiklar återstår.

Om den mörka energin i stället blir starkare kan det sluta med att universum expanderar så kraftigt att allt bara slits itu.

Men om de preliminära resultaten från DESI stämmer och den mörka energin blir svagare kan det istället leda till att universum slutar att expandera och i stället kollapsar.

– Men det är något som ligger tusentals miljarder år in i framtiden så det behöver vi inte ha mardrömmar över nu, säger Martin Sahlén.

Ta en tur med universums tidsmaskin och spela videon ovan.

Det här består universum av

5 procent är vanlig materia som bygger upp oss, allt på jorden och alla stjärnor och galaxer man kan se lysa på himlen.

25 procent är mörk materia av okänd sort. Påverkar den vanliga materien genom gravitation.

70 procent är mörk energi.

Mörk energi – vad är det?

Det finns flera olika teorier om vad den mörka energin kan bestå av.

Den nuvarande huvudteorin kallas ”den kosmologiska konstanten” och är en typ av konstant energi som blåser upp universum i en accelererande hastighet.

Det mörka energin skulle också kunna vara en typ av märklig materia som vi ännu inte vet vad det är.

Ett tredje förslag som diskuteras är att det vi kallar mörk energi egentligen skulle kunna förklaras med att fysikerna ännu inte fullt ut förstår hur gravitationen fungerar. Vår förståelse i dag grundar sig på Albert Einsteins allmänna relativitetsteori och måste kanske korrigeras.

Källa: Martin Sahlén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet