En ny studie kopplar samman avvikelser i hjärnans aktivitet med de beteendemönster som är framträdande hos personer med anorexia. Foto: EVAN VUCCI

Förändringar i hjärnan kan förklara anorexia

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att anorektiker använder en del av hjärnan som är kopplad till tvängsmässigt beteende när de gör val kring mat. Nu hoppas forskare att upptäckten ska leda till nya behandlingsmetoder.

Anorexia är en ätstörning som innebär att man svälter sig själv, ivissa fall så långt att man dör. Det är ett beteendemönster som är svårt att bryta.

Nu kommer en studie som för första gångenkan förklara vad som händer i hjärnan hos anorektiker.

Forskarehoppas att den nya kunskapen ska leda till bättrebehandlingsmöjligheter för personer med anorexia som ska fokuserapå att ändra ett vanemässigt beteende. Yvonne von Hausswolff-Juhlinär professor och har forskat påätstörningar. Hon menar att resultaten öppnar upp för nya behandlingmetoder för anorektiker.

 – I studien har forskarna sett att anorektiker använder andra delar av hjärnan när de väljer mat. Det öppnar upp för nya behandlingmöljligheter. Det finns redan behandlingsstrategier för att tränahjärnan att ändra sitt beteende. Om man får en hjärnskada tillexempel så kan man behandla för att börja aktivera vissa delar avhjärnan. Så kan det ju vara tankemässigt också, man kan ju tränaupp saker,  säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin, professor vidKarolinska institutet.

Studerade hjärnans aktivitet

En väldigtförenklad bild av personer med anorexia är att de konsekvent väljermat med lågt kaloriinnehåll och lågt fettinnehåll, även om de tilloch med försöker ändra sitt beteenden.

För att ta reda på vad somhänder i hjärnan när dessa beslut tas lät forskarna 21 personer medanorexia och 21 personer utan någon ätstörning få välja mellanolika saker att äta. Samtidigt som de gjorde sina val mätteforskarna hjärnaktiviteten hos personerna med en magnetkamera, såkallade MRI-teknik. Precis som forskarna hade gissat valdepersonerna med anorexia mycket sällan mat med högt fettinnehåll.

Men det som intresserade forskarna var att samtidigt som personernamed anorexia gjorde sina val var en del av hjärnan som ärsammankopplad med tvångsbeteenden betydligt mer aktivt än hospersoner utan anorexia. Dessutom hade personerna med anorexiaäven ett tydligt vanemönster som gjorde att forskarna, baserat påvilka del av hjärnan som varit aktiv under valet av mat, kundeförutse hur personerna skulle välja nästkommande dag.

-Tvångsmässigheten gör att man väljer samma mat. Det är en del avhjärnan som sammankopplad till ett vanemönster som gör attpersonerna agerar likadant, säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin.

Resultaten i studien, som nu publiceras i tidskriften NatureNeuroscience, är de första uppgifterna som kan koppla sammanavvikelser i hjärnans aktivitet med de beteendemönster som ärframträdande hos personer med anorexia.

Helt andrabehandlingsmetoder

Forskare har tidigare kopplat andra typersjukdomar och beroenden, som till exempel spelberoende, till enökad aktivitet av samma del av hjärnan som man nu sett hos personermed anorexia. Sammantaget tror forskarna att resultaten kommer attbidra till att man ser på anorexia på ett helt annat sätt äntidigare och förhoppningsvis leder den nya kunskapen till att mankan utveckla bättre behandlingar.

 – Det finns redan strategier föratt behandla spelmissbruk. Om man nu ser att det finns likhetermellan anorexia och spelmissbruk så kan man använda liknandebehandlingstrategier. Man behöver inte uppfinna nya behandlingar, säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.