En ny studie kopplar samman avvikelser i hjärnans aktivitet med de beteendemönster som är framträdande hos personer med anorexia. Foto: EVAN VUCCI

Förändringar i hjärnan kan förklara anorexia

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att anorektiker använder en del av hjärnan som är kopplad till tvängsmässigt beteende när de gör val kring mat. Nu hoppas forskare att upptäckten ska leda till nya behandlingsmetoder.

Anorexia är en ätstörning som innebär att man svälter sig själv, i vissa fall så långt att man dör. Det är ett beteendemönster som är svårt att bryta.

Nu kommer en studie som för första gången kan förklara vad som händer i hjärnan hos anorektiker.

Forskare hoppas att den nya kunskapen ska leda till bättre behandlingsmöjligheter för personer med anorexia som ska fokusera på att ändra ett vanemässigt beteende. Yvonne von Hausswolff-Juhlin är professor och har forskat på ätstörningar. Hon menar att resultaten öppnar upp för nya behandlingmetoder för anorektiker.

 – I studien har forskarna sett att anorektiker använder andra delar av hjärnan när de väljer mat. Det öppnar upp för nya behandlingmöljligheter. Det finns redan behandlingsstrategier för att träna hjärnan att ändra sitt beteende. Om man får en hjärnskada till exempel så kan man behandla för att börja aktivera vissa delar av hjärnan. Så kan det ju vara tankemässigt också, man kan ju träna upp saker,  säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin, professor vid Karolinska institutet.

Studerade hjärnans aktivitet

En väldigt förenklad bild av personer med anorexia är att de konsekvent väljer mat med lågt kaloriinnehåll och lågt fettinnehåll, även om de till och med försöker ändra sitt beteenden.

För att ta reda på vad som händer i hjärnan när dessa beslut tas lät forskarna 21 personer med anorexia och 21 personer utan någon ätstörning få välja mellan olika saker att äta. Samtidigt som de gjorde sina val mätte forskarna hjärnaktiviteten hos personerna med en magnetkamera, så kallade MRI-teknik. Precis som forskarna hade gissat valde personerna med anorexia mycket sällan mat med högt fettinnehåll.

Men det som intresserade forskarna var att samtidigt som personerna med anorexia gjorde sina val var en del av hjärnan som är sammankopplad med tvångsbeteenden betydligt mer aktivt än hos personer utan anorexia. Dessutom hade personerna med anorexia även ett tydligt vanemönster som gjorde att forskarna, baserat på vilka del av hjärnan som varit aktiv under valet av mat, kunde förutse hur personerna skulle välja nästkommande dag.

– Tvångsmässigheten gör att man väljer samma mat. Det är en del av hjärnan som sammankopplad till ett vanemönster som gör att personerna agerar likadant, säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin.

Resultaten i studien, som nu publiceras i tidskriften Nature Neuroscience, är de första uppgifterna som kan koppla samman avvikelser i hjärnans aktivitet med de beteendemönster som är framträdande hos personer med anorexia.

Helt andra behandlingsmetoder

Forskare har tidigare kopplat andra typer sjukdomar och beroenden, som till exempel spelberoende, till en ökad aktivitet av samma del av hjärnan som man nu sett hos personer med anorexia. Sammantaget tror forskarna att resultaten kommer att bidra till att man ser på anorexia på ett helt annat sätt än tidigare och förhoppningsvis leder den nya kunskapen till att man kan utveckla bättre behandlingar.

 – Det finns redan strategier för att behandla spelmissbruk. Om man nu ser att det finns likheter mellan anorexia och spelmissbruk så kan man använda liknande behandlingstrategier. Man behöver inte uppfinna nya behandlingar, säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer