Lungcancer är en av de cancerformer som har allra sämst prognos. Trots behandling lever många bara i något eller några få år efter diagnos.
Nu visar en studie att antikroppar som påverkar immunförsvaret är avsevärt bättre än de cellgifter som ofta används för att bekämpa cancern.
Förbättrades
I den aktuella studien, vars resultat publiceras i tidskriften The Lancet, ingick 850 personer med avancerad icke-småcellig lungcancer, vilket är den vanligaste varianten.
Patienterna fick antingen det vanliga cellgiftet docetaxel eller substansen atezolizumab. Den senare är en antikropp som blockerar PD-L1, ett protein som ”gömmer” tumörcellerna för kroppens eget immunförsvar.
De patienter som fick antikroppen överlevde i snitt drygt fyra månader längre, jämfört med de som fick cellgifter — 13,8 månader jämfört med 9,6 månader.
– Lungcancer är en av de allra vanligaste cancersjukdomarna och drabbar 1,8 miljoner människor varje år. Atezolizumab återupplivar patientens immunsystem mot cancer, och vår prövning visar att detta har en avgörande betydelse för deras överlevnad, säger forskningsledaren Achim Rittmeyer vid Universität Göttingen i Tyskland, till The Lancet
Färre biverkningar
Vissa patienter, som hade höga nivåer av PD-L1, hade ännu större nytta av antikropparna. Dessa patienter levde 20,5 månader i snitt, det vill säga mer än dubbelt så länge som de som fick cellgifter.
Biverkningarna var också avsevärt mindre med antikropparna, jämfört med cellgifter. Under antikroppsbehandlingen avbröt 46 patienter eller motsvarande 7,6 procent sin behandling till följd av biverkningar. Motsvarande siffra bland de som fick cellgifter var 578 patienter eller 18,7 procent.
Ökar bland kvinnor
År 2014 diagnostiserades 4 023 personer i Sverige med lungcancer. Under de senaste åren har denna cancerform minskat något bland män, medan den har ökat bland kvinnor.
I klinisk praxis finns i dag tre behandlingsalternativ: operation, strålning och cellgifter. Till detta börjar det nu komma antikroppsbehandling där antikropparna ”synliggör” tumörcellerna för kroppens eget immunförsvar så att det kan attackera tumörcellerna.
Överlevnaden beror dels på typ av lungcancer, dels på vilket stadium sjukdomen befinner sig i när den upptäcks och behandlas. Vid så kallad lokaliserad sjukdom (stadium 1) är femårsöverlevnaden drygt 50 procent, och vid spridd sjukdom (stadium 4) är den mindre än fem procent.
Rökning, aktiv eller passiv, är en riskfaktor för lungcancer.
Källa: Stockholms läns landsting, med flera.