De blå ljusen är galaxer, deras ljus är förändrat genom linsning så som supernovan i artikeln. Foto: NASA/AP

Förbryllande supernova förklarad

Uppdaterad
Publicerad

Det var ingen ny sorts supernova som de amerikanska astronomerna såg 2010. Tack vare att en galax agerade förstoringsglas mitt emellan jorden och supernovan lyste den 400 gånger starkare än vanligt.

En supernova är en stjärna som exploderar. Den blir större och lyser 

starkare för att sedan försvinna. När supernovan PSI-10afx upptäcktes 2010 förvånade den astronomerna, den lyste så starkt att de först trodde att det var en helt ny typ av supernova. Det fanns även två andra teorier. Antingen var det en super-supernova, en mer energirik supernova. Men PSI-10afx lyste rödare, den var kallare, och utvecklades mycket snabbare än andra sådana explosioner. Eller så såg astronomerna en helt vanlig supernova fast den påverkades av en gravitationslins.

– Det var bara ett ovanligt sammanträffande egentligen, det var rätt komponenter på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi på Stockholms Universitet.

Einstein lade grunden

Albert Einstein brukar tillskrivas gravitationslinserna. Extremt tunga föremål i rymden som svarta hål, galaxer eller till och med hopar av galaxer får en sådan stark gravitation att även ljus böjs runt dem. Tekniken för att beskåda sådana verkliga fenomen fanns inte på den tiden så Einstein själv fick aldrig uppleva fenomenet i praktiken.

Astronomer från universitetet i Tokyo undersökte området där supernovan funnits. Där såg de nu en galax. Galaxens massa gjorde att ljuset från supernovan krökte sig runt galaxen. Som en lins ökade den styrkan på ljuset som nådde jorden 2010.

– Teorin om en lins var lite av en nödlösning från början eftersom man inte såg galaxen.  Bevis för existensen av gravitationslinser har funnits länge, men det är ytterst ovanligt att supernovan och galaxen ligger i rak linje från jorden, säger Jesper Sollerman.

Borde inte påverka prisbelönt forskning

2011 delades nobelpriset i fysik mellan två grupper med astronomer. Båda fastslog att universums expansion accelererar. Det gjorde man genom att se på de avlägsnaste supernovorna. De upptäckte att några lyste svagare, att de borde vara längre bort.

– I teorin kan den här sortens linsning påverka noggrannheten på de kosmologiska mätningarna, men jag tror inte att det har någon avgörande betydelse i det här fallet, säger Jesper Sollerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.