Den förlamade Cathy Hutchinson styr från hjärnan robotarmen så att hon får sig en slurk från vattenflaskan, under försöken vid Brown University.

Förlamad styr robot med hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet chip i hjärnan ger nu förlamade försökspersoner åter möjlighet att använda armar.

58-åriga Cathy Hutchinson blev förlamad efter en stroke för 15 år sedan. Sedan dess kan hon varken röra sina armar eller ben. Men nu har hon återfått förmågan att till exempel dricka en slurk vatten på egen hand.

Det är i veckans nummer av tidskriften Nature som forskarna nu avslöjar sina framsteg för forskningen om att koppla vår hjärna till elektronik.

Sensor stor som huvudvärkstablett

Ett elektronisk sensor, med en storlek av en huvudvärkstablett, opererades in i hjärnan på försökspersonerna. Sensorn har 96 elektroder som fångar upp elektriska impulser i hjärnan, och överför dessa till de datoriserade robotarmarna.

På en video från försöken kan man bland annat se hur kvinnan med sin robotarm greppar en vattenflaska och för den till munnen för att dricka.

– Nu närmar vi oss möjligheten att åtrerställa någon form av vardagsfunktioner för personer med förlamning i ben och armar, säger John Donoghue som är chef för hjärnforskningsinstitutet vid Brown University i USA, där forskningen gjorts.

Tidigare har den här typen av teknik använts för att få förlamade patienter att kunna styra en datormarkör på en skärm, för att till exempel kunna kommunicera med omvärlden och för att kunna styra själva datorn. Nu har tekniken tagits ytterligare ett steg.

Fångade skumbollar på tid

Det nya är alltså möjligheten att kunna styra robotarmar i en fysisk miljö. För att sätta försökspersonerna på prov använde forskarna en ställning med skumbollar på pinnar, som fälldes upp och ner med 30 sekunders intervaller. På dessa 30 sekunder skulle de förlamade försökspersonerna hinna styra sina robotarmar till skumbollen och greppa den. Cathy Hutchinson lyckades i 62 procent av försöken med att fånga skumbollarna. I genomsnitt tog det henne ungefär 10 sekunder.

När forskarna kopplade försökspersonernas hjärnor till en annan typ av robotarm – mer kraftfull men mer svårstyrd – så blev det däremot svårare att lyckas med skumbollstestet.

Att just Cathy Hutchinson ändå lyckades så bra ser forskarna också som intressant, eftersom hon varit förlamad i hela 15 år. Tidigare har man fruktat att personer med så långvarig förlamning har fått de delarna av nervsystemet som kan ge signaler för att styra armar och ben förstörda med åren.

Mer elektronik ska kopplas till hjärnan

Forskningsprojektet går ut på att skapa en lösning för att koppla hjärnan till all möjlig yttre elektronik, genom sensorer som ska fånga upp hjärnans impulser och låta personerna styra robotkroppsdelar och annan elektronik i omgivningen. Nu planerar forsakarna att gå vidare genom att koppla in annan elektronik till hjärnan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.