Musen på bilden har inget med detta forskningsprojekt att göra. Foto: TT

Förlorad känsel kan återskapas

Uppdaterad
Publicerad

Känsel som gått förlorad efter en svår olycka kan återskapas med hjälp av stamceller. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet.

Svåra trafikolyckor eller förlossningar där barnet måste dras ut kan orsaka skador på nervtrådar som leder in till ryggmärgen. Trådarna slits av och skapar förlamning i till exempel händer och armar med svår smärta och känsloförlust som följd.

Kirurgiska ingrepp kan återge patienten viss muskelfunktion, men för känslobortfallet finns ännu ingen behandling. En ny studie vid Uppsala universitet har dock gett lovande resultat för att kunna återskapa känsel.

– I vår forskning har vi använt oss av stamceller som vi har placerat in i det skadade området. Stamcellerna hjälpte sedan känselnervtrådarna att växa tillbaka in i ryggmärgen och på så sätt återskapa känseln, säger Elena Kozlova, docent vid institutionen för neurovetenskap.

Möss har fått mänskliga celler

Det är mänskliga stamceller som har transplanterats till möss och samtliga som behandlats har återfått känsel och styrka i den skadade kroppsdelen.

Än så länge har mössen fått behandlingen direkt efter att skadan uppstått – nu återstår att pröva metoden när skadan är lite äldre, något som kanske är ett troligare scenario när det gäller behandling av människor.

Oavsett resultat tror Elena Kozlova att metoden skulle kunna användas på sjukhus inom en inte alltför avlägsen framtid.

– I en vetenskaplig synvinkel är det bevisat att det fungerar. Hur lång tid det tar innan vi kan applicera det på människor är väldigt svårt att säga, men jag skulle gissa att det kan vara redo att användas om ungefär fem år om det har visat sig fungera även på större djur.

Studien, som publicerats i Scientific Reports, har gjorts i samarbete med forskare i USA, Australien och Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.