Forskare: Det finns oändligt antal universum

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler forskare ser det som en omöjlighet att vårt universum är det enda som finns. Istället tror de att vi är del av ett multiversum, ett oändligt antal parallella universum. Om det stämmer så innebär det en vetenskaplig revolution.

Vissa frågor som vi människor ställer oss kan verka omöjliga att besvara. Vad finns bortom universum? Hur började allt? Hur fungerar universum egentligen? Men det finns forskare som jobbar med att besvara dem, och i flera fall leder svaren mot en och samma slutsats: Att det universum vi existerar i och kan se bara är ett av en oändlig rad parallella universum, ett multiversum.

De här teorierna om flera världar föddes redan i mitten av 1900-talet av fysikern Hugh Everett, men avvisades då som mer eller mindre galenskap. Idag börjar allt fler forskare både acceptera och stödja teorin att vårt universum inte är ensamt, utan ett i en oändlig mängd världar.

Andra fysiska lagar

Det universum vi kan se sträcker sig så långt ljuset hunnit färdas sedan allt började. Längst bort skymtas en svag värmestrålning som är resterna efter Big bang. Men vad finns bortom Big bang och universums väggar? Max Tegmark, professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology, tror att där fortsätter rymden i oändlighet, ett oändligt antal universum.

– Vi har inte ett enda bevis för att universum tar slut där, och jag har inte en enda kollega som tror det. Det är som att säga att jorden slutar vid horisonten. Varför skulle det vara så? Säger han.

Den del vi kan se är begränsad och kan bara innehålla en begränsad mängd partiklar. Alltså kan dessa partiklar också bara fogas samman på ett begränsat antal sätt. Så någonstans måste det finnas världar som ser exakt ut som vår, då de logiskt sett kommer skapa samma sammansättning för eller senare. Alltså finns därute flera universum som ser exakt likadana ut som vårt eget.

I andra universum däremot kan saker och ting se extremt annorlunda ut. Kanske dog dinosaurierna aldrig ut eftersom meteoriten som utrotade dem missade jorden. I ett annat universum kanske helt andra fysiska lagar gäller och okända dimensioner existerar. 

Oändliga versioner av dig

Flera forskare, bland annat Seth Lloyd, professor i kvantteknik vid Massachusetts Institute of Technology, hävdar också att alla tänkbara händelseförlopp finns förverkligade någonstans därute i en parallell verklighet eftersom vårt universum hela tiden delar sig.

– Varje gång någon singlar slant delar sig universum i två delar där det blir krona i det ena och klave i det andra, men vi upplever bara det ena. Det andra händer i ett skilt universum oberoende från vårt med en egen framtid. Alla utfall förverkligas någonstans, säger han. 

Om forskarna har rätt skulle det också kunna innebära att det finns ett oändligt antal av dig själv ute i multiversum. Någonstans är du president och i ett annat sitter du i fängelse. Kanske är det svårt att tänka sig, men det finns starka bevis för att det faktiskt är så här, menar Seth Lloyd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.