Hjärnan är ungefär lika stor som ett suddgummi Foto: TT/Wikimedia

Forskare har lyckats odla en mänsklig hjärna

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska forskare påstår att man för första gången har lyckats odla fram en minihjärna som mer liknar en mänsklig hjärna än vad andra forskare lyckats med. Genombrottet kan nu ge forskare hittills oanade möjligheter att studera och försöka hitta botemedel för Alzheimers och Parkinsons.

Den odlade hjärnan är liten som ett suddgummi, liknar ett fem veckor gammalt fosters hjärna och innehåller 99 procent av generna som finns i ett mänskligt fosters hjärna, uppger forskarna på Ohio State University.

”Ser mycket positivt ut”

– Vi har kämpat oerhört länge med att försöka lösa de komplexa sjukdomstillstånd i hjärnan som betyder enormt lidande för många människor. Det här ser mycket positivt ut, då det ger oss bättre och mer relevanta möjligheter att testa och utveckla medicinska metoder på något annat än gnagare, säger professor Rene Anand, i en nyligen publicerad rapport.

Tidigare har mushjärnor använts, med då påtagliga skillnader finns mellan människors och möss hjärnor har forskningen inom området blivit mycket begränsat.

– Om vi fortsätter i ytterligare 16 eller 20 veckor så kanske vi lyckas fylla i den sista procenten saknade gener, säger Anand.

Kan förbättra autism-forskning

Forskarna är nu mycket entusiatiska, då tillgången till de odlade hjärnorna skulle kunna hjälpa dem att få ökad förståelse för hur den mänskliga hjärnan fungerar. Därigenom kan de potentiellt upptäcka hur de tillstånd som leder till autism, Alzheimers och Parkinsons kan uppstå.

Även andra team arbetar med liknande forskning, bland annat ett forskarlag baserat i Österrike.

Konstgjord hjärna i 3D-printer

Frågan är om den odlade suddgummihjärnan har någon organisation eller om det bara är en gegga av odlade nervceller. Det går inte att avgöra utifrån den information som de amerikanska forskarna släppt.

– Det är exakt det jag skulle vilja veta också men inte kan bedöma utifrån det här, säger Ola Hermanson, som är senior forskare på Institutionen för neurovetenskap på Karolinska institutet, till SVT.

Hans forskargrupp arbetar med att göra nervceller från stamceller som kan reparera en skadad hjärna och de försöker också göra konstgjorda hjärnor i en 3D-printer. Han säger att det finns stora förhoppningar på att odlade hjärnor ska hjälpa forskarna att bota neurologiska sjukdomar men dit har forskningen ännu inte nått. Många forskare hävdar dock att de är först med upptäckter inom området.

– Vi gör många fejkhjärnor så att säga, men det verkar som Anand gjort nåt som är större än tidigare. Problemet är att ofta ser det ut som det är bra men det funkar inte så bra. Risken är att det inte går att upprepa i någon annans labb.

Odlad hjärna efterlängtad

Redan i dag kan man odla nervceller från hudceller som omprogrammerats till att bli stamceller.

– Problemet när jag odlar nervceller från omprogrammerade stamceller i dag är att de inte alltid blir den typ av nervcell jag vill ha. Det är därför vi vill ha en minihjärna så att vi får en hyfsad organisation som liknar en hjärna. Det är därför det får så mycket uppmärksamhet när någon säger att han har gjort det, säger Ola Hermanson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.