Foto: Michele P. Verderane

Forskare hittat förklaring till lysande svampar

Publicerad

I Sverige är det inte många som sett en lysande svamp, men att de faktiskt finns har man vetat länge. Varför de lyser har däremot varit okänt, men nu har forskarna svaret.

Självlysande organismer finns det många exempel på, som eldflugor, mareld och lysmaskar. Lysande svampar däremot är både ovanliga och oförklarade. Av mer än 100 000 beskrivna svamparter är det bara 71 som kan lysa.

Hittills har man trott att svamparna släppt ut det gröna ljuset dygnet runt, och att det bara varit en biprodukt av en ämnesomsättning. Men upptäckten att svampen ”släcker lyset” på dagtid fick forskare att misstänka att det fyller någon viktig funktion.

Nu har en grupp amerikanska och brasilianska forskare lyckats lösa gåtan. Ljuset är till för att locka till sig uppmärksamheten från insekter som skalbaggar, flugor, getingar och myror. Dessa insekter kan nämligen hjälpa svampen att sprida sina sporer.

– Det är vanligt att insekter hjälper svampar att sprida sporer, men ofta lockar svamparna till sig insekterna med hjälp av till exempel lukt, säger Anders Dahlberg, professor i mykologi, forskar i svampekologi vid SLU.

Sparar energi

Att ljuset följer en så kallad cirkadisk klocka, alltså en dygnsrytm som anpassar en organism till dygnets olika förutsättningar, är svampens sätt att spara energi. Genom att bara tända lyset när det är enkelt att se, alltså på natten, tror forskarna att svampen sparar in energi som hade slösats på att lysa under dagtid.

Svampen som forskarna undersökt för att komma fram till sina resultat heter Neonothopanus gardneri och hittas i Brasilien. Den är en av de största och starkast lysande svamparna som finns. För att ta reda på vad det gröna ljuset gör för svampen använde forskarna en enkel men effektiv metod. De tillverkade en klibbig låtsassvamp som de satte in gröna LED-lampor i. När låtsassvamparna placerades ut i skogen lockade de till sig många fler insekter än de mörka svamparna som man inte tände.

Finns en art i Sverige

Så kallad bioluminiscens finns hos flera organismer, men framför allt hos marina djur. Det gröna ljuset bildas i en process där enzymet luciferas reagerar med syre och energin avges i form av ljus.

I Sverige kan man om man ha tur och få syn på en lysande svamp då det finns minst en art i våra skogar.

– Honungsskivlingens mycel, alltså den delen av svampen som ofta är under jord men är den egentliga svamporganismen, är självlysande, men det är inte många som har sett det. Annars är det mest tropiska svampar som lyser, säger Anders Dahlberg.

Studien presenteras i dagens nummer av tidskriften Current Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.