Spela klippet och se forskarna fånga alligatorer i södra USA:s träsklandskap. Foto: SVT / Vetenskapens värld

Forskare jagar alligatorer i jakt på nya antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Överanvändning av antibiotika har gjort att bakterierna börjar bli resistenta. Tio miljoner människor kan dö varje år om inga nya läkemedel utvecklas. Spela klippet och se hur forskarna jobbar för att lösa antibiotikaresistensen – med hjälp av alligatorer.

Användningen av antibiotika har ökat med 65 procent globalt mellan åren 2000 och 2015, och nu varnar forskare för en annalkande katastrof

Om antibiotikaresistensen fortsätter att öka kan den komma att döda tio miljoner människor per år – vilket är fler än antalet som dör av cancer årligen. 

Jagat alligatorer i 20 år 

Nu letar forskarna intensivt efter nya antibiotika. Bland annat i alligatorblod.

– När jag var åtta år passerade vi en riktigt stor alligator som saknade ett ben. Jag började undra varför den inte fått någon infektion. Jag tillbringar själv mycket tid i träsket, och om jag får nåt litet rivsår blir det rött, svullet och väldigt infekterat, säger biokemisten Mark Merchant i SVT:s Vetenskapens värld.

De senaste 20 åren har han fångat alligatorer och undersökt deras blod i hopp om att hitta nya antibiotika.

– Det måste finnas något fantastiskt i de här djurens immunsystem, säger Mark Merchant.

Vill du veta mer om antibiotika och hur forskarna arbetar för att hitta nya varianter se programmet Antibiotika till döds i Vetenskapens värld måndag 4 november i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.