Forskare kan ha hittat hjärnans ”lyckopunkt”

Uppdaterad
Publicerad

Skratt och glädje verkar vara förknippat med en viss punkt i hjärnan. När amerikanska forskare stimulerade en centimeterstor stor punkt i hjärnan hos några epilepsipatienter började de skratta. Även när de ansträngde sig för att låta bli.

Det började med att en 23-årig kvinna skulle genomgå en operation för sin epilepsi. Först satte läkarna in elektroder i hjärnan för att fastställa vilken del som orsakar anfallen. När forskargruppen från Emory University School of Medicine provade att stimulera ett litet område i hjärnan som är förknippat med våra känslor, började hon plötsligt skratta och känna sig upprymd.

När forskarna frågade varför svarade hon att “hon inte kunde hjälpa det.”

Försökte tänka på sin döda hund

Forskarna provade då att öka stimulansen samtidigt som de bad henne tänka på något sorgligt. Trots det fortsatte hon att le och skratta.

— Jag försöker tänka på när min hund dog men det funkar inte! Jag kan återkalla minnen men de känns inte sorgliga längre, hörs patienten säga under experimentet, som du kan se i klippet ovan.

När forskarna testade att stimulera samma område i hjärnan hos två andra personer med epilepsi uppnåddes samma effekt.

Lugnande vid operationer

— Det här kan användas för att lugna de som genomgår hjärnoperationer under vaket tillstånd. Normalt får de ångestdämpande mediciner men de kan ha bieffekten att minska den kognitiva förmågan, säger Sten Grillner professor i neurofysiologi vid Karolinska institutet.

Man har lyckats stimulera hjärnan till skratt tidigare men det här är första gången man har lyckats koppla samman det motoriska, det vill säga själva skrattrörelsen, med en genuin känsla.

— Det här är väldigt intressant för patienten i experimentet känner uppenbarlig verklig glädje, även när hon tänker på något sorgligt. Det är rätt unikt att lyckas stimulera hjärnan på det sättet, säger Sten Grillner.

Kan leda till framtida behandlingar

I framtiden tror han att resultaten kan användas till mer än att lugna personer som opereras i vaket tillstånd.

— Det här kan kanske bli inkörsporten för nya behandlingar för depression och ångest, Kanske kan man i framtiden operera in elektroder som stimulerar området konstant med lägre frekvens. Men när det kan bli aktuellt är för tidigt att säga, säger Sten Grillner.

Studien publiceras i The Journal of clinical investigation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.