Doftsinnet betyder mycket för flera egenskaper, som minne, matlust och attraktion. Foto: TT

Forskare: Luktsinnet är livsviktigt

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie har jämfört livslängd och förmågan att känna doft hos äldre personer, och kommit fram till att det kan finnas ett samband.

Forskare vid universitetet i Chicago ville veta om ett nedsatt luktsinne kunde förutspå hur stor risken var att dö inom ett längre perspektiv, och utförde därför en omfattande hälsoutvärdering på 3005 människor mellan 57 och 85 år. Förutom att svara på enkätfrågor fick de genomgå tester för att bedöma deras luktsinne.

Fem år senare hade 430 av personerna som deltog i studien avlidit. Forskarna jämförde dessa personers livsstil och hälsotillstånd med de som fortfarande levde, för att se vilka symtom som påverkade livslängden.

Skillnad i livslängd

Av de 121 personer som helt saknade luktsinne vid första undersökningstillfället hade 47 personer dött (cirka 40 procent). Hos de 2144 personer som hade ett fullt fungerande luktsinne hade var tionde person avlidit.

De som bara hade ett delvis nedsatt luktsinne fördelade sig mellan dessa två grupper.

Flera andra hotfulla tillstånd, som hjärtsjukdom, cancer, lungproblem och diabetes var inte lika tydliga indikatorer på en ökad dödsrisk som just luktsinnet, och forskarna tog i syn studie hänsyn till saker som kan påverka både dödlighet och luktsinne, som rökning, alkoholism, skador på kraniet och kognitiva sjukdomar som alzheimers och demens. Med dessa faktorer borträknade var risken att dö inom en femårsperiod ändå tre gånger så hög hos de äldre som saknade luktsinne, jämfört med de som kände lukt.

Svensk forskare manar till lugn

Den svenske hjärnforskaren Artin Arshamian anser att studien, som publiceras i veckans upplaga av PLOS ONE, bör ses med förbehåll.

– Forskarna som har gjort studien har inga uppgifter på hur dessa människor dog. Det hade varit intressant att se för att kunna tolka resultaten, säger han.

– Man vet sedan innan att ett förlorat luktsinne kan vara ett förtecken på demens, och då sjunker livslängden. Forskarna säger att de justerat resultaten för demens, men kanske insjuknade personerna som dog i en sådan sjukdom efter det att de testades vid första tillfället.

Artin Arshamian säger att folk inte ska oroas i onödan av denna studie, men förklarar också att luktsinnet har stor betydelse för oss.

– Det påverkar livslusten, och risken att drabbas av depression. Det påverkar helt enkelt livskvaliteten, och vårt födointag. Känner man ingen lukt äter man mindre och även sämre ur en näringssynpunkt, säger han.

Fick känna på olika dofter

Personerna fick svara på enkätfrågor och uppge information om deras liv, sjukdomshistoria och ekonomi, med mera. De fick även försöka identifiera fem dofter: Rosdoft, läder, apelsin, fisk och pepparmint. Om de hade högst ett fel bedömdes de ha fullt fungerande luktsinne. Om de hade 0-1 rätt bedömdes de sakna luktsinne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.