Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör proffsboxaren Anthony Yigit berätta om sin kamp mot ätstörningar. Foto: Pia Lehto, SVT

Forskare: Mäns strävan efter sexpack kan leda till ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Mörkertalet är stort när det kommer till ätstörningar och många håller dem hemliga, särskilt män.

– Det kan vara ännu starkare stigman hos män, säger forskaren Ata Ghaderi i dokumentärserien Ätstört som följer fem svenskar och deras kamp mot ätstörningar.

Ätstörningar kopplas till kvinnor i högre utsträckning än män och tidigare talade man om att endast 10 procent av dem som har ätstörningar är män.

Några riktigt säkra siffror finns inte men i dag talar forskare ofta om att 20 procent av dem som har ätstörningar är män. Men på klinikerna är inte ens 5 procent av dem som söker vård män.

– Det kanske finns ett ännu starkare stigma kring män och bantning, säger Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi vid Karolinska institutet.

Vården missar män med ätstörningar

Enligt honom är skam en viktig faktor och att män oftare har svårare än kvinnor att erkänna för sig själva att de har en ätstörning. Det gör att de inte är lika benägna att berätta om att de har svårt att äta eller svälter sig – ens när de söker vård. 

– Det gör att de kanske berättar om de depressiva symptom som de har. Vilket gör att de diagnostiseras på det sättet och då missar man ätstörningen.

För proffsboxaren Anthony Yigit har ätstörningar varit en del av hans liv i 13 år.

– Det första jag skannar av när jag ser mig i spegeln är hur svullen jag ser ut, eller hur mycket jag gått upp i vikt, säger han i dokumentärserien Ätstört och berättar även:

– Jag kom på att om jag spydde så kunde jag äta glass utan att gå upp i vikt.

“Eftersträvar sexpack” 

Anna Bardone Cone är professor i psykologi vid North Carolina universitet i Chapel Hill och har forskat om mäns ätstörningar. Hon ser vissa skillnader mellan vad som driver män och kvinnor.

– För kvinnor dominerar smalhetsidealet, så är det inte riktigt för män. Män skulle nog säga att de eftersträvar ett sexpack.

Hos båda könen övervärderar personer med ätstörningar utseendets betydelse.

– Det spelar en så stor roll för självkänslan att det ger ett oroande beteende som kan leda till ätstörningar, säger hon.

Dokumentärserien “Ätstört” består av tre avsnitt som släpps en gång i veckan. Se den här på SVT Play.

Hjälp och stöd kring ätstörningar – hit kan du vända dig:

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.