Genom ett litet glasfönster på musens rygg kunde forskarna följa muskelcellernas utveckling. Foto: Robert F. Buktay

Forskare odlar självläkande muskler

Uppdaterad
Publicerad

De är både starka och självläkande. Och nu har man lyckats få dem att fungera med kroppens egen vävnad. Forskare i USA har tagit ett nytt steg mot att odla muskler i labb.

I en ny studie har forskare lyckats operera in odlad muskelvävnad i ryggen på en mus. De odlade muskelcellerna fungerade tillsammans med musens egen muskulatur, och visade sig även ha förmågan att självläka.

Ett litet fönster

Genom att operera in muskelvävnaden tillsammans med ett mätverktyg och ett litet glasfönster i ryggen på en mus kunde forskarna följa muskelcellernas utveckling i kroppen.

– Man kunde se att blodkärl växte in i den odlade muskeln, vilket är viktigt för näringstillförsel och muskelns funktion. Man kunde också se att muskelns sammandragning förbättrades med tiden, säger Linda Elowsson, som forskar om vävnadsteknik vid Lunds universitet.

Reparerar skadan

För att odla muskelvävnaden har forskarna använt satellitceller från musens egen vävnad. Satellitceller finns naturligt i kroppens muskelvävnad. De påminner om stamceller i deras förmåga att förändras till en annan celltyp.

När muskeln är frisk befinner sig satellitcellerna i ett vilostadium, men om muskeln skadas går de in och reparerar skadan genom att själva ersätta de skadade muskelcellerna. 

– Man testade den odlade muskelns förmåga att självläka genom att utsätta den för cellgift och kunde se att den hade liknande läkande förmåga som en vanlig muskel, säger Linda Elowsson.

Förhindrar frånstötning

Målet med denna typ av forskning är att man ska kunna odla upp muskelvävnad genom att använda kroppens egna celler, och då förhindra att kroppen ska stöta bort vävnaden.

Muskelvävnad kan behövas både vid exempelvis trafikolyckor där muskulaturen skadas, eller vid muskelsjukdomar som skadar musklerna under en längre tid.

– Man kan tänka sig ett scenario där en patient är förlamad men har viss rörlighet. Då skulle man kunna använda odlade muskelceller för att försöka förstärka de muskler där patienten har rörlighet, säger Linda Elowsson.

Hon tycker att resultaten från studien visar på ett framsteg, men poängterar att det är i en väldigt liten skala forskarna har fått det att fungera.

– För att det ska ha någon klinisk relevans kommer man förmodligen behöva ändra mycket i tillvägagångssättet för att kunna odla upp en större bit muskulatur, säger Linda Elowsson.

Näringstransport ett problem

I studien har blodkärl växt in i den odlade muskulaturen, men ju större bit vävnad desto större problem blir det med transport av näringsämnen och substanser som stimulerar bildandet av muskelfibrer.

– Något som är bra med den här studien är att man har kunnat följa hur muskelcellerna integreras med kroppens egen vävnad under en längre tid utan att avliva musen, säger Linda Elowsson.

Studien ”Biomimetic engineered muscle with capacity for vascular integration and functional maturation in vivo” publiceras i veckans nummer av tidskriften PNAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.