Hör varför forskaren tycker att vi borde plantera 1,2 biljoner nya träd. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Forskare: Massplantering av träd kan fånga upp nära 70 procent av tidigare utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis växer tre biljoner träd på jorden idag. Men det finns plats för 1,2 biljoner till, enligt forskare som menar att storskaliga planteringar effektivt skulle minska koldioxidutsläppen.

– Det är ett underskattat vapen i kampen mot klimatförändringar, säger Thomas Crowther, forskare i ekologi.

Träd och deras egenskap att binda koldioxid spelar en viktig roll för jordens klimat. Men var femtonde sekund avverkas en area som motsvarar tio fotbollsplaner, enligt Vetenskapens värld – Trädens superkrafter.  

Thomas Crowthers forskarteam på Zürichs teknologiska högskola i Schweiz har genom att sammanställa miljontals data från hela världen tagit fram kartor som visar möjliga områden där nya träd kan planteras.

Klimatkrisen

”Måste agera nu”

Totalt räknar de med att 1,2 biljoner nya träd ryms utanför de områden som används till bostäder och jordbruk. Enligt deras beräkningar skulle den mängden träd kunna minska den koldioxid som hittills släppts ut i atmosfären med två tredjedelar.  

– Många tycker att vi borde ha mer kunskap innan vi agerar. Men med tanke på den enorma pressen på människor orsakat av klimatförändringar så måste vi agera nu, säger forskaren Thomas Crowhter.  

Crowthers team är inte ensam om att vilja se aktion för fler planterade träd. 2006 startade FNs miljöprogram en kampanj för återplantering. Sen dess har 14 miljarder träd planterats världen över.

Vill du veta mer om träd, hur de fungerar och vad de har för inverkan på klimatförändringar? Se hela Vetenskapens värld – Trädens superkrafter på måndag den 19 april klockan 20:00 i SVT2, eller redan nu i SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet