Matsystemen spelar en stor roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Foto: Storyblocks

Forskare: ”Omställning av livsmedelsystemen nödvändigt för att nå klimatmålen”

Uppdaterad
Publicerad

Även om utsläppen från transporter, industri och energiproduktion skulle avstanna helt så skulle utsläppen från vår mat på egen hand överstiga klimatmålens utsläppstak, enligt en ny vetenskaplig studie.

Mycket av omställningen har hittills fokuserat på utsläpp från kolkraftverk, tung industri och biltransporter. 

Men enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science, skulle det bli svårt att nå klimatmålen även om utsläppen från alla dessa helt avstannade.  

Vår mat och hur den produceras står nämligen för en så pass stor del av utsläppen att de på egen hand skulle göra det svårt att nå Parisavtalet.  

– Studien visar klart och tydligt att vi inte klarar 1,5 graders-målet om vi inte jobbar med livsmedelssystemet, säger Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och docent i systemekologi.

Forskarna har räknat på utsläppen från olika strategier som kan användas för att nå klimatmålen. Foto: Science/Torbjörn Johansson

Olika strategier 

Studien konstaterar att den mest effektiva strategin vore att helt ställa om till växtbaserad kost. Men även en sådan drastisk åtgärd räcker inte för att säkra Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.  

För att nå de lägre utsläppsnivåerna måste även matsvinnet minska, och det behövs tekniklösningar som ökar effektiviteten i jordbruket så att man får mer skörd per yta och mindre växthusgaser per producerad vara, enligt studien.  

– Det går alltså inte att räkna med att en sektor, en typ av aktör eller en region i världen skall göra omställningen utan vi måste jobba parallellt på många förändringar där alla har en roll att spela, säger Line Gordon. 

Även växtbaserad kost har stora utsläpp

Studien visar också att en hälsosam växtbaserad diet släpper ut mer än en växtbaserad diet som inte är lika hälsosam.  

– Det beror bland annat på att du inkluderar bönor, ärtor och nötter som har lägre produktivitet, och högre påverkan per producerad kalori. Man behöver lite mer yta än när man fokuserar på vete och majs till exempel de ger ju inte alls samma näringsinnehåll, säger Line Gordon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.