Mager och full av mask – spela klippet för att se hur torsken i Östersjön mår idag. Foto: SVT/Torsken – havets hopp

Ålandstorsken – ett hopp för Östersjöns torsk?

Uppdaterad
Publicerad

Torsken i Östersjön mår sämre än någonsin – den är liten, mager och full av mask. Men i Ålands hav har fiskare hittat torskar som växer sig stora och inte har maskar i köttet. Just nu pågår ett forskningsprojekt för att utreda vad det är som är så speciellt med Ålandstorsken.

Torsken i Ålands hav är inte som övrig Östersjötorsk. Den verkar må rätt bra trots låga salthalter orsakade av klimatförändringar och parasiter från sälar. 

–  Torsken i Ålands hav är väldigt spännande för den är väldigt välmående jämfört med södra Östersjön. Den är stor och har bra kondition, säger Ulf Bergström, projektledaren för forskningsprojektet vid Statens Lantbruksuniversitet i Öregrund.  

Låga salthalter

Den stora frågan som de vill ha svar på är om torskarna som lever i Ålands hav kan befrukta varandra i de låga salthalterna. Vanligtvis kan de inte göra detta i för sött vatten. Men om Ålandstorsken faktiskt har skapat ett eget bestånd i detta vatten så kan det tyda på att de utvecklats till en ny livskraftigare sort.

– Ett bestånd anpassad för en låg salthalt vore unikt för världen. Då behöver vi vara försiktiga med det. Vi kommer att få sötare vatten och finns det då fisk som är anpassad till lägre salthalter så är det extra viktigt att bevara dem, säger Ulf Bergström.

Visst hopp

Detta skulle kunna innebära ett visst hopp för torsken i Östersjön. Åtminstone lokalt. Men har torsken anpassat sig till miljön på ett ställe kanske den har gjort det på andra ställen också.

Ulf Bergström är dock försiktig med att dra några slutsatser eftersom de inte är färdiga med studien. Efter nya befruktningsförsök i juni när torskarna leker kommer vi veta mer. 

–  Utgångspunkten nu är att det inte är ett eget bestånd. I preliminära studier kan vi inte se att det ger några resultat. Men det är ett litet antal individer. Vi behöver titta på ett större material för att veta säkert, säger han.

Se mer om torsken i Östersjön i dokumentären “Torsken – havets hopp” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer