Foto: Juan Carlos Izpisua Belmonte/Cell Press

Forskare skapade ”mänskligt” grisembryo

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har för första gången skapat embryon som är en kombination av gris och mänskliga stamceller, enligt en ny studie. Men det kommer att dröja länge innan det går att få mänskliga organ att växa i djur

Embryona kallas för chimaria, ett monster med tre huvuden från den grekiska mytologin.

För att skapa en chimaira injiceras mänskliga stamceller i ett grisembryo. Embryot implanteras i en sugga och får växa i upp till en månad. Av 2 075 embryon är det bara 186 som har fortsatt att utvecklas under fyra veckor.

Det finns tecken på att de mänskliga cellerna fungerar, om än som en liten del av hela vävnaden.

– Det här är första gången som mänskliga celler ses växa inuti ett stort djur, säger professor Juan Carlos Izpisua Belmonte vid Salk Institute i Kalifornien, till BBC News.

I väntan på att det går att få transplanterbara organ att växa anser forskarna vid Salk Institute att chimairas med mer mänsklig vävnad bland annat kan användas för att kontrollera läkemedel innan de prövas på människor och studera hur mänskliga sjukdomar uppkommer.

Fredrik Lanner som är embryologforskare vid Karolinskinska Institutet, tror att det kommer dröja innan mänskliga organ faktiskt kan odlas i grisar.

– Studien visar även att vi är väldigt långt ifrån att kunna göra det. Det här fältet har utvecklats och i och med det här kommer det nog att accelereras också, säger han till Vetenskapsradion.

Referens: Jun Wu et al. Interspecies Chimerism with Mammalian Pluripotent Stem Cells. Cell, 2017. DOI: 10.1016/j.cell.2016.12.036

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.