E-huden sitter som ett stort plåster på din hud. Foto: 2018 Takao Someya Research Group

Här är den konstgjorda huden som kan visa dina hjärtslag

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har skapat ett slags andra skinn som kan andas och till och skapa rörliga bilder av ditt hjärta.

Forskare från Tokyo University har skapat ett slags andra skinn som kan andas och till och skapa rörliga bilder av ditt hjärtas slag.

Mäter hjärtaktivitet

Den andas och är töjbar för att kunna följa kroppens rörelser. Tillsammans med en lika elastisk sensor kopplad till en trådlös apparat mäter e-huden ditt hjärtas aktivitet som sedan kan skickas till din telefon eller till en läkare.

Med mikro-ledlampor kan den skapa rörliga bilder på huden. Som exempelvis rörliga bilder av dina hjärtslag. Huden är ett samarbete mellan forskare på University of Tokyo och japanska tryckeriföretaget Dai Nippon Printing (DNP).

Håller koll på din hälsa

Än så länge är det en prototyp och när den visades upp så var hjärtslagen förinspelade. Men forskarna hoppas att e-huden ska vara användbar för de som inte är så tekniskt erfarna som till exempel äldre människor som lätt glömmer att ta sin medicin.

Professor Zhenan Bao, säger till tidningen New Scientist att hon är imponerad av resultaten. Hon jobbar också med e-hud på Stanford University i USA. Men hon påpekar att det skulle behöva utvecklas flexibla batterier till e-huden, nu drivs den med oböjliga batterier. 

– Men om energifrågan löser sig och displayen blir högupplöst kan jag tänka mig att vi kan komma att bära våra telefoner på armen som en del av vår hud, säger hon till New Scientist.

E-huden presenterades på det årliga AAAS-mötet i Austin, Texas (American Association for the Advancement of Science).

Denna artikel är en korrigering av en tidigare artikel om e-hud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer