Vi behöver solljus på morgonen för att hela kroppen ska ställa om till dag. Speciellt viktigt är det under den mörka vintern. Foto: TT

Forskare varnar för att låsa samhället i ”evig” sommartid

Uppdaterad
Publicerad

EU har beslutat att avskaffa tidsomställningen nästa år. Många vill göra sommartid till normaltid men forskare slår larm om att det skulle kunna få ödesdigra konsekvenser.

I natt blir kanske sista gången som vi går över till sommartid. När tidsomställningen slopas måste vi bestämma om det ska vara vinter- eller sommartid som ska råda.

Mörka morgnar

Opinionsundersökningar har visat att många vill ha sommartid året om. Det skulle innebära att det blir mörkt en timme längre under vintermorgnarna, och det är då vi behöver ljuset som mest.

– Morgonljuset signalerar till hjärnan att dagen har börjat och det är viktigt för att våra kroppsliga system ska regleras på ett bra sätt, säger Arne Lowden som är sömn- och stressforskare på Stockholms universitet.

Viktig ljuspuls

När hjärnan får ljuspulsen på morgonen blir vi pigga, kan prestera, och vi får energi. Kroppen håller sig vaken tills det är dags att börja bli trött igen fram till kvällen. Med sommartid på vintern skulle det istället vara en timme ljusare på eftermiddagen.

– Den ljusa eftermiddagstimmen ger inte alls samma biologiska effekt, säger han.

Den extra timmen senare på dagen kan dessutom skjuta fram vår sömn-fas, få oss att gå och lägga oss senare, och sova mindre. Antalet arbetsplatsolyckor kommer att öka och fler få psykisk ohälsa.

– Det är helt klart så att jag föredrar att bibehålla det system vi har idag. Då skulle vi tillfredsställa de som hälsar sommartiden med glädje samtidigt som vi får vintertidens goda effekter, säger Arne Lowden.

Som att åka till Finland

Den samlade forskningen visar att det inte finns några större medicinska problem med att flytta fram klockan på våren och ställa tillbaka den på hösten. Det har lika stor effekt på vår hälsa som en resa till Finland som ju ligger en tidszon före oss.

–Vi har inte märkt av någon massiv klagan på människor som åker till Finland. Att flytta fram en tidszon klarar vårt system ganska väl, säger han.

 Innan den svenska regeringen kan fatta beslut om vi ska ha sommar- eller vintertid året om måste ministerrådet i EU säga sitt. Det är beslutat att avskaffandet av tidsomställningen ska verka från och med 2021.

Ljuset får kroppen att gå i takt

Våra ljusreceptorer i hjärnan är speciellt känsliga för blått ljus i våglängden 480 nanometer. När vi får den ljusdosen på morgonen vaknar kroppen och alla celler synkroniserar sina klockor med varandra så att de går i rätt takt. Ljuset påverkar vår förmåga att hantera stress och reglerar humöret.

En solig dag ute får vi minst 10 000 lux på oss. Det är ett mått på hur stor ljusmängden är. En molnig dag kanske vi bara får 1000 lux – men det är ändå en rejäl dos. Inomhus får vi kanske bara 300 lux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.