Forskare varnar för buller

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av personalen plågas av symtom som stress, tinnitus och ljudtrötthet.

– Hörselrelaterade besvär ökar inom pedagogisk verksamhet, säger ljudforskaren Fredrik Sjödin.

Hög stress är vanlig bland förskolepersonalen. Mer än hälften, 56 procent, befinner sig långt upp på en skala som mäter både engagemang och stress. Fyra av tio besväras av tinnitus.

– Vi har en stor grupp som är motiverad på jobbet men som ligger på en hög stressnivå. Frågan är hur länge de kan ligga där innan de börjar glida över och bli utbrända, säger Fredrik Sjödin, doktorand vid Högskolan i Gävle.

I ett forskningsprojekt skärskådas ljudmiljön vid ett antal förskolor. Syftet är att kunna sätta fingret på sambandet mellan buller och ohälsa för att sedan hitta praktiska lösningar på problemen.

Stress vanligt

Mycket pekar mot att den höga ljudnivån spelar stor roll för hur personalen mår.

Slammer, skrik, stolar som välts, glas som tappas och leksaker som skramlar bildar en komplex och jobbig ljudbild. Decibelvärdena ligger ofta inom tillåtna gränsvärden, men de många plötsliga ljuden tröttar.

En stor del av personalen vill ha det alldeles tyst omkring sig när man kommer hem från jobbet, de vill helst inte höra på när andra pratar och de vill ha både radio och tv avstängd.

Ansträngande ljudmiljö

Av de undersökta barnskötarna och förskollärarna besväras 40 procent också av tinnitus.

– Det är en ansträngande ljudmiljö de jobbar i. Samtidigt är det ju en pedagogisk verksamhet och man vill ha glada barn, så det är svårbemästrat, säger Fredrik Sjödin.

Inom projektet håller man på att testa olika åtgärder som kan minska bullerproblemen.

Ljuddämpande plattor på väggarna, ombyggnad av ventilationssystem, ljuddämpande bord, leksaker som skramlar mindre och ljudnivåvakter som signalerar när ljudnivån blir för hög är några exempel på sådana.

Men inget verkar gå upp mot en mindre barngrupp.

Nära 90 procent av personalen upplever att arbetsbelastningen har ökat de senaste åren och de som fick prova att ha två barn färre i gruppen var mest nöjda med åtgärden.

Thomas Eriksson/TT

Fakta: Bullernivåer

Ljudnivåer brukar mätas med enheten decibel, förkortat dB. 0 dB är det minsta ljud som ett friskt barnöra kan uppfatta, 30 dB motsvarar en viskning, 60 dB är normal samtalston, 100 dB är bullret från en fabrik och vid 130 dB går smärtgränsen.

Socialstyrelsen har utfärdat riktlinjer för buller i bostadsrum och när ljuden kan betraktas som en olägenhet för människors hälsa.

Kortvarigt ljud får inte överstiga 45 dB och ekvivalent ljud (medelvärdet under en period) får inte överstiga 30 dB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.