Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Bardone Cones tycker att tonårsföräldrar ska ta en diskussion med ett barn som plötsligt blir vegetarian. – Fråga varför just nu, säger hon. Foto: Leif R Jansson, TT / Per Anders Brolin, SVT.

Forskare: Vegetarisk kost vanlig rökridå för att dölja ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Att kalla sig vegetarian kan vara ett sätt att dölja en ätstörning, menar forskaren Anna Bardone Cone.

– Att vara vegetarian är ett socialt accepterat sätt att begränsa mat, säger hon i dokumentärserien Ätstört, som följer fem svenskar och deras kamp mot ätstörningar.

Flera studier har visat på samband mellan att äta vegetarisk kost och ätstörningar.

Det är inte den gröna maten i sig som är problematisk, utan att vegetarisk kost hos personer med ätstörningar kan fungera som ett socialt accepterat sätt att begränsa vilka livsmedel man äter och hur mycket man får i sig.

Anna Bardone Cone är professor i psykologi vid North Carolina universitet i Chapel Hill. Hon har gjort en av de mest kända studierna om kopplingen mellan vegetarisk kosthållning och ätstörningar.

Hon ville dels ta reda på om det verkligen är vanligare att äta helgrönt bland personer som lider av ätstörningar och dels undersöka vad de uppger för orsaker till sina kostval. I studien jämförde hon unga kvinnor med ätstörningar med en kontrollgrupp bestående av friska kvinnor i samma ålder.

Det visade sig att 52 procent av dem med ätstörningar åt helvegetariskt. I kontrollgruppen var siffran bara 12 procent.

“Vegetarianism utvecklad som rökridå”

När forskarna börjar nysta i orsakerna till kostvalet blev tendensen ännu tydligare. Hela 68 procent av de unga kvinnorna som utvecklat ätstörningar i Anna Bardone Cones studie menade att vegetarianismen hos dem var direkt kopplat till sjukdomen och att de åt grönt för att hålla nere kalorintaget.

– Hos personer med ätstörningar som är vegetarianer, så är vegetarianismen generellt utvecklad som en rökridå för att kunna upprätthålla och dölja ätstörningen, säger hon.

Kamouflerar sin ätstörning

Bardone Cone, som själv är vegetarian, betonar att vegetarisk kost inte är sämre eller näringsfattigare än maten allätare stoppar i sig. Granskningar av näringsinnehållet i olika vegetariska kosthållningar visar att de inte är otillräckliga näringsmässigt, vare sig för vuxna eller för tonåringar. Växtätare måste dock äta större, väl balanserade portioner för att få i sig det kroppen behöver.

Men Anna Bardone Cone menar att personer med ätstörningar ofta uppger att de är vegetarianer för att kunna styra kosten. Genom att kalla sig vegetarian slipper man äta maten som resten av familjen eller olika sociala sammanhang kräver. I stället kan man kontrollera sitt kaloriintag och välja bort mat, utan att det märks lika mycket och på så sätt kamouflera sin ätstörning.

“Fråga varför”

Anna Bardone Cone tycker att vegetarisk kost har flera fördelar för bland annat miljön och hälsan, men menar att det kan vara bra att våga ställa frågor om motivet bakom när ett tonårsbarn plötsligt blir vegetarian.

– Fråga varför och varför just nu, säger hon. Jag tror det är bra att ha en diskussion om vad som motiverar hen och vad som ligger bakom.

Dokumentärserien “Ätstört” består av tre avsnitt som släpps en gång i veckan. Se den här på SVT Play.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.