Foto: TT

Forskare: ”Vi måste ändra rekommendationen för drickande”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges allra främste alkoholforskare vill nu se över råden för riskfyllt drickande. Dagens svenska riktlinjer anses inte vara tillräckligt genomtänkta.

Rekommendationen för antalet standardenheter har inte tagits fram på ett vetenskapligt sätt, menar en av Sveriges allra främste alkoholforskare. Ny forskning visar att även små mängder alkohol ökar risken för att drabbas av cancer. 

– 14 standarddrinkar i veckan för män och 9 för kvinnor, det där har kommit att etableras som en slags sanning utan att det tagits fram på ett vetenskapligt eller särskilt genomtänkt sätt, säger Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet. 

Internationellt sett ser rekommendationerna olika ut. I Spanien anses män kunna dricka ungefär 22 glas vin i veckan och irländska kvinnor upp till 12 glas i veckan utan att ta någon skada. Men nu har flera länder gjort om sina riktlinjer. Storbritannien har sänkt antalet glas som både män och kvinnor kan dricka till högst 9 glas i veckan, och även Nederländerna har i sina riktlinjer sänkt sina råd om hur mycket man kan dricka utan risk.  

Ökad risk för cancer 

Nu anser Peter Allebeck att också Sverige bör se över sina riktlinjer.

– Det som är nytt nu är ökad risk för cancer, tidigare trodde man att det bara gällde för storkonsumenter men även ett lägre intag av alkohol, som 1-2 glas om dagen, ökar risken betydligt för framförallt bröstcancer. 

Alldeles nyligen publicerades en vetenskaplig artikel i tidskriften Addiction som räknar upp sju olika cancerformer som har en direkt koppling till en lågkonsumtion av alkohol. Förutom bröstcancer är riskerna höga för cancer i ändtarmen, tarmen, svalget, struphuvud, matstrupe och lever.

Folkhälsomyndigheten är medveten om det nya vetenskapliga läget, men kan inte svara på om de ska se över de svenska riktlinjerna.

– Myndigheten är väl medveten om den genomförda brittiska översynen av gränser för riskfylld alkoholkonsumtion och vi följer kunskapsläget kontinuerligt. Vi kan i dagsläget inte säga något mer konkret om den fortsatta processen, säger Anna Jansson är enhetschef för enheten för hälsofrämjande levnadsvanor på Folkhälsomyndigheten.

Risk för beroende

Den allra största risken med alkohol är dock att fastna i ett beroende som kan vara förgörande både för den drabbade och dennes omgivning. Och frågan är om sådana här riktlinjer kan hjälpa människor att inte drabbas. 

– Jag tycker inte att de här råden är jätteanvändbara. De flesta vuxna svenskar använder alkohol, de flesta av dessa kommer aldrig ta skada av sin alkoholanvändning medan vissa, och väldigt många, kommer ta förskräckligt stor skada, säger Markus Heilig som är beroendeforskare. 

Ju mer en person dricker desto större är risken att bli beroende, men det är svårt att sätta en vetenskaplig gräns eftersom risken är individuell. Den genetiska faktorn är stor och det finns sätt att veta om man är sårbar.  

– Att dom som i unga år kan dricka stora mängder alkohol utan att bli sömniga, påverkade som verkar tåla mycket. Det är precis dom och särskilt killarna där som löper en alldeles förskräcklig stor risk att få problem. Till dom ska ju inte rådet vara att du ska dricka mindre än 14 glas i veckan. Till dom ska rådet vara att överväga att avstå från alkohol helt.

Är du alkoholberoende?

Forskarnas definition av alkoholberoende är om man svarar ”ja” på minst tre av dessa sex frågor. 

1. Känner du ett starkt begär eller tvång att dricka alkohol? 

2. När du dricker alkohol, brukar det bli så att du dricker mer än du hade tänkt från 

början? 

3. Har du fått mindre tid för att jobba, ägna dig åt fritidsintressen eller umgås med andra 

på grund av ditt drickande? 

4. Har du druckit mer för att få samma effekt som du fick tidigare? 

5. Har det hänt att du fått skakiga händer, börjat svettas eller känt dig orolig efter att du 

minskat eller slutat dricka? 

6. Har du fortsatt att dricka fast du visste att alkoholen gav dig kroppsliga eller psykiska 

Problem? 

Källa: Karolinska Institutet 

HUR MYCKET ÄR ETT STANDARDGLAS?

Standardglas är ett mått som alkoholforskarna har enats om. Det innehåller 12 gram ren alkohol, vilket översatt till olika drycker blir:

Vin (10%-13%) 12-15 cl

Starköl 33 cl

Folköl 50 cl

Sprit 4 cl

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.