Se hur forskarna jobbar för att kunna återskapa mammuten. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Forskare vill väcka mammuten till liv: Kan minska effekt av global uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Forskarnas arbete med att återskapa mammuten går framåt. Målet är att djuren ska blir en del av det sibiriska ekosystemet igen.

– Det är lite science fiction. Vi hoppas få fram först en och sen flera individer med stor genetisk variation, säger genetikprofessor George Church i Vetenskapens värld.

I Sibiriska Belaja Gora har forskarna hittat mängder av mumifierade istidsdjur. Bland annat delar av flera mammutar, vars dna förhoppningsvis kan leda till att återskapa djuret. Genetikprofessor George Church har jobbat med projektet sedan 2008. 

Genom att byta ut generna för exempelvis fettinlagring, form på betarna och behåring hoppas han kunna skapa en hybrid mellan elefant och mammut. 

– För ett år sen trodde jag att vi skulle se embryoliknande strukturer inom två år. Det tror jag fortfarande på, säger George Church i Vetenskapens värld.

Målet: 100 000 mammutar

Målet är att mammutarna ska återintroducerats i det sibiriska ekosystemet – något som kan vara positivt för miljön.

Teorin är att ett återinförande av mammuten ska leda till att tundrans skogsareal minskar, vilket hindrar permafrosten från att tina. Med tjälen kvar i jorden förhindras växthusgasen metan att frigöras, vilket minskar effekten av global uppvärmning.

– För att behålla permafrosten behöver hjorden bestå av omkring 100 000 mammutar, säger George Church i Vetenskapens värld. 

Se mer om mammutar och hur forskarna arbetar för att återskapa dem i Vetenskapens värld – istidens bestar. Programmet sänds på SVT2 måndag den 27 januari klockan 20:00 och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.