Mörk materia finns även i vår galax, tror forskare. Foto: Serge Brunier

Forskaren förklarar: Vad är mörk materia?

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det mörk materia-dagen, en dag som forskare över hela världen använder för att upplysa om universums oupptäckta materia. Men vad är mörk materia? Vi har frågat en av de svenska forskare som befinner sig i framkanten av den här forskningen.

Caterina Doglioni är partikelfysiker och forskare på Lunds Universitet. Hon är medlem i ett forskarlag som samarbetar med CERN för att studera mörk materia.

Vad är mörk materia för något?

Mörk materia är en sorts osynlig materia, åtminstone är det vad vi tror att det är. Ungefär 85 procent av all materia i vårt universum består av mörk materia.

Varför är det så svårt att hitta mörk materia?

Det är för att mörk materia inte interagerar med vad vi består av. Ta ljus som exempel. När vi ser en ljuskälla så är det för att fotoner från källan interagerar med cellerna i våra ögon. Den interaktionen är elektromagnetisk, på samma sätt som elektricitet. Den har en viss styrka som gör att vi kan uppfatta den. Mörk materia kan ha en liknande interaktion, men den är så svag att vi inte kan uppfatta den. Vi kan inte se den med våra ögon eller än så länge de detektorer som vi har.

Så vi kan inte se mörk materia, hur vet vi då att det finns?

För att vi kan se väldigt många tecken på att det existerar. vi ser olika sätt som mörk materia påverkar omgivningen runt den. Samlingar av galaxer rör sig inte så som vi beräknar att de ska röra sig och ljus beter sig som att något massivt ligger i dess väg.

Det enda sättet vi vet att mörk materia interagerar med annan materia på är genom gravitationen. Man kan simulera universum med två ingredienser, materia och hur materia interagerar med varandra. Om man sätter dessa två ingredienser i en superdator ser inte universum ut så som det gör i verkligheten. Men om man lägger till mörk materia som en tredje ingrediens kommer simuleringarna mycket närmare hur vårt universum faktiskt ser ut.

Mörk materia påverkar inte oss, varför är det så viktigt att lära sig mer om det?

Jag är intresserad av det på samma sätt som jag är intresserad av forntida historia. Jag vill veta mer om mänskligt liv, om varför universum ser ut som det gör och dessa är sammankopplade frågor.

Ta som exempel att du bor i en lägenhet med fem rum, ett kök, ett badrum, ett vardagsrum, ett sovrum och ett kontor. Men du spenderar hela ditt liv endast i köket och du bryr dig inte ens om det finns ett sovrum eller inte. För mig handlar det om att förstå vårt universum.

Vill du läsa mer om mörk materia kan du gå in här.

Vill du istället läsa mer om ”Mörk materia-dagen” går du in här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer