En enkel liten operation skulle kunna vara lösningen på många kvinnors ofrivilliga barnlöshet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Forskarna som väckt de sovande äggen

Uppdaterad
Publicerad

Varför får en del kvinnor friska barn vid 50 års ålder medan andra har svårt att bli gravida redan vid 30? Forskare vid Göteborgs universitet närmar sig nu en lösning på infertilitetens gåta.

Kvinnor har runt 400.000 ägg i sina äggstockar redan när de föds och när dessa är slut så går de in i klimakteriet. Ny forskning vid Göteborgs universitet har nu kommit närmare svaret på hur den biologiska klockan som styr kvinnlig fruktsamhet fungerar. Studien, som gjordes på möss, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

För att en kvinna ska kunna bli gravid måste äggen i hennes äggstockar börja mogna och utvecklas för att sedan kunna bli befruktade av en spermie. Man kan säga att äggen är i ett vilande stadium, eller som professor Kui Liu som är en av forskarna bakom studien säger, sover. Men hos en del kvinnor vaknar aldrig äggen. De nya forskningsrönen tar oss närmare en behandling för kvinnor vars ägg aldrig mognar och som därmed inte kunnat bli gravida.

– Jag kallar äggen för ”sleeping beauties”, säger han.

– 99,9 procent av kvinnans ägg sover och vi är intresserade av vad det är som väcker dem och får dem att börja växa.

Äggen måste väckas

Göteborgsgruppens forskning visar att en signalvägg i de omgivande cellerna i äggstocken, som mänskliga ägg behöver stöd och näring från, spelar en nyckelroll i kontrollen av de mogna äggens liv.

Kui Liu jämför väggcellerna i äggstocken med sköterskor som tar hand om ett barn.

– För att barnet ska må bra och kunna växa på ett hälsosamt sätt måste man ha bra sköterskor som tar hand om det. De måste vara välutbildade, ge det rätt näring och väcka det i tid, säger han.

– Nu vet vi att det inte är äggen det är fel på utan att det beror på att sköterskorna, det vill säga cellerna runt det lilla omogna ägget, inte är bra nog.

Möjlig infertilitetsbehandling

Även om studien är gjord på möss är Kui Liu övertygad om att det fungerar på samma sätt hos människor. Han har redan funderat ut hur en möjlig behandling för infertila kvinnor skulle kunna se ut.

– Jag har en väldigt klar bild av hur det skulle gå till. Ett litet kirurgiskt ingrepp där man tar ut en liten del av äggstocken. Sedan lägger man den lilla biten i en petriskål och låter den bada i några olika kemikalier som får ”sköterskorna” att arbeta bättre och på sätt väcka barnet, det vill säga sätta igång mognadsprocessen hos ägget. När det väl är väckt sätter man tillbaka den lilla biten äggstock i kvinnan igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.