Foto: TT

Forskarnas dröm: En hårlös kiwi

Uppdaterad
Publicerad

Den är brun, hårig och omständlig att äta – men nu hoppas nyzeeländska forskare kunna ta fram en ”naken” kiwifrukt som på allvar ska kunna konkurrera med exempelvis äpplen och bananer.

– Om man tittar på världens tio populäraste frukter så är 6 av 10 enkla att äta. Om vi hade en kiwi som var bekvämare att få i sig så skulle det vara fantastiskt, säger Lain Jager, vd på Zespri Group Ltd, världens största kiwiexportör till Wall Street Journal.  

Kiwifrukten – som från början kallades kinesiskt krusbär – äts i dag för det mesta utan sitt skal. Många behöver både en kniv, för att dela frukten, samt en sked, för att äta den. Vissa använder till och med speciella kiwiskedar för att få i sig det gröna fruktköttet.

De som istället väljer att äta sin kiwi med skal verkar i dag tillhöra en minoritet

Höja kiwisens status

Den nyzeeländska fruktjätten Zespri har hittills plöjt ner tiotals miljoner kronor i forskning för att få fram en kiwi med ett mer ätbart skal. En del av pengarna kommer direkt från nyzeeländska skattebetalare eftersom staten hoppas på ett uppsving för landets kiwiexport. Välkommet i tider då Kina gapar efter en allt större del av världens fruktmarknad. 

Enligt Wall Street Journal vill Zespri höja kiwifruktens status och på riktigt utmana mer etablerade frukter som äpplen, päron och bananer. Frukter som helt enkelt anses enklare att äta.

Och en framtida hårlös kiwi är definitivt tänkbar.

– Detta är absolut möjligt, säger Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare specialiserad på frukter och bär på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Balsgård

– Nya Zeeland har länge haft en långsiktig strategi för att utveckla växtslag som kan exporteras. Man är väldigt beroende av just export och staten satsar verkligen på sådan här typ av forskning. Man tänker många år framåt och inte bara på själva råvaran utan även på hur den ska marknadsföras.

Största hindret smaken

Det är inte ett helt enkelt företag att utveckla en ”naken” kiwifrukt. Zespris slutgiltiga mål är en söt, slät kiwi som kan skalas lätt och gärna ätas i en enda tugga. En logisk följd av detta är dock att frukten skulle bli mer känslig för stötar och att livstiden på hyllorna i butiken antagligen skulle förkortas. 

Men det största hindret är ändå smaken. Forskarnas nya kreationer måste godkännas av 17 så kallade kiwi-sommelierer, vars främsta uppgift är att smaka och betygsätta de nya sorter som tas fram genom att korsbefrukta kiwis med olika sorters vilda kinesiska krusbär.

– Jag har ätit några som varit så sura att mina ögon tårats och håret rest sig, säger Elizabeth Popowski, en av landets professionella kiwi-provsmakare.

Under skördesäsongen, som pågår mellan maj och oktober, äter hon runt 30 kiwis per dag och har stött på smaktoner som påmint om allt från olika godisvarianter till fotogen.

Smakar grönsak

Än så länge har dock ingen av de mer ”lättätna” varianterna fallit kiwi-sommeliererna i smaken. Bland annat har en kiwi med ett lättskalat grått skal och en hårig vit variant testats, men smaken ska ha varit närmare grönsaker än frukt.

– De smakar grönsaksaktigt – trista och osöta, säger Elizabeth Popowskis chef Stuart Kay till Wall Street Journal.

Så forskarna fortsätter att testa och på vägen mot den hårlösa kiwin har man tagit fram en del andra varianter. Till exempel en kryddstark kiwi med orange fruktkött som ännu inte lanserats kommersiellt.

”Äter den väldigt mogen”

Kimmu Rumpunen är inte insatt i detaljerna kring Zespris forskning, men tror att det bara är en tidsfråga innan den hårlösa kiwin lanseras.

– Den här egenskapen finns naturligt hos släktingar till kiwin, i arter där fruktskalet inte har hår, och det kan man föra över via traditionell växtförädling.

– Vi har ju till exempel Kameleontbusken, en släkting till kiwin som har släta, hårlösa små krusbärsstora bär och som dessutom kan odlas i Sverige.

Hur äter du själv din kiwi?

– Jag tycker den ska vara rumstempererad, väldigt mogen och lös som ett moget krusbär. Man ska kunna klämma den ur fruktskalet, som man ofta gör utomlands. Inte som här där vi äter stenhårda frukter skördade innan mognad.

Men du äter aldrig kiwi med skalet på?

Nej, skalet äter jag inte. Men jag tillhör dem som tycker att skal på alla frukter och bär är intressant och att vi bör äta dem. De innehåller en rad skyddande ämnen vi behöver få i oss.

– – – – – – –

Fotnot: Artikelförfattaren äter själv gärna sin kiwi med skalet på.   

Fakta: Kiwi

  • Kiwifrukten har odlats på Nya Zeeland sedan 1930-talet då man började importera vilda bär från Kina.
  • Botaniskt sett är kiwifrukten ett bär.
  • Från början gick bäret under namnet Kinesiskt krusbär, men döptes på sent 50-tal om efter Nya Zeelands lilla runda, bruna och håriga nationalfågel Kivin.
  • Världens största kiwiproducent är Italien. Två är Nya Zeeland och på tredje plats kommer Chile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.