Corinaviruset beräknas leda till sjukdom inom elva dagar. Foto: Pixabay

Så lång tid tar det för corona att bryta ut

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie pekar på en förväntad inkubationstid för det nya coronaviruset på ungefär fem dagar. Det är mediantiden för utbrottet hos de fall som granskats i en ny studie. Forskningen ger ett starkare underlag för hur samhällen bör agera i fråga om coronaviruset.

Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 som orsakar virussjukdomen COVID-19 har en inkubationstid med ett medianvärde på 5,1 dagar. Inkubationstiden är den tid någon bär på viruset från det att den blivit smittad till dess att sjukdomen bryter ut.

Den nya studien publicerad under måndagen i Annals of Internal Medicine, visar också att inkubationstiden nästan aldrig överstiger en och en halv vecka. 97,5 procent av dem som smittats började enligt studien uppvisa symptom inom 11,5 dagar.

181 sjukdomsfall analyserades 

Forskarna samlade in uppgifter om sjukdomsfall där inkubationstiden kunde slås fast. Den slutliga studien är en analys av 181 sådana fall. 

Dessa var från 24 länder utanför Kina, samt 25 provinser i Kina – dock alla utanför Hubeiprovinsen, där Wuhan är huvudstad och de första fallen av COVID-19 rapporterades. 

60 procent av de smittade var män, 38 procent kvinnor och 2 procent hade okänd könstillhörighet. 

I sin analys kom de fram till att medianvärdet för hur lång tid det tog från att någon smittats till att den uppvisade symtom var 5,1 dagar. Det är ungefär samma inkubationstid som för SARS-viruset från 2003.  

Läs hela studien här.

SARS-CoV-2 står för Svår Akut Respiratorisk Sjukdom Coronavirus 2 och orsakar den respiratoriska sjukdomen COVID-19 som fått sitt namn från att den först utbröt 2019.

Det nya viruset är en ny stam av samma familj av virus som orsakar Svår Akut Respiratorisk Sjukdom (SARS), Middle East Respiratory Syndrome (MERS), samt de fyra coronavirus som kopplas till vanlig förkylning.

De första fallen av SARS-CoV-2 rapporterades i december 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.