Enligt den här studien exponeras e-cigarettsanvändare för lägre halter av cancerframkallande ämnen än traditionella rökare. Foto: Roald Berit NTB scanpix/TT & Claudio Bresciani/TT

Forskning: Lägre cancerrisk av e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Hälsoriskerna med e-cigaretter är fortfarande ganska okända. Men en nyligen publicerad studie visar att e-cigaretter har lägre nivåer av cancerframkallande ämnen än traditionella cigaretter.

För lite mer än tio år sedan kom e-cigaretterna ut på marknaden. Sedan dess har de ökat i popularitet runt om i världen. E-cigaretter kan innehålla nikotin men är fria från tobak. Det har gjort att många ser dem som en potentiell rökavvänjningsprodukt.

En grupp engelska och amerikanska forskare har på uppdrag av Cancer Research UK genomfört en studie av 181 personer som publicerats i Annals of Internal Medicine.

Slutatsen av studien tyder på att e-cigaretter är betydligt mindre skadligt än vanliga cigaretter, och kanske mer går att likställa med riskerna av att använda nikotinersättningspreparat så som nikotinplåster. 

Mindre giftiga ämnen

Deltagarna delades in i grupper och med hjälp av andningsprover, saliv och urin mätte forskarna halterna av nikotin och 26 andra skadliga ämnen. Deltagarna i studien fick också svara på frågeformulär om deras rökvanor.

Resultaten visar att e-cigarettsanvändare och de som använde nikotinersättningspreparat hade lägre halter av giftiga kemikalier i kroppen än traditionella rökare. Nikotinhalterna var likvärdiga.

– Vår studie visar att e-cigaretter och nikotinersättningsmedel är mycket säkrare än att röka vanliga cigaretter, och visar att det är mycket små risker relaterade till långtidsanvändande, säger Lion Shahab, en av forskarna bakom studien och lektor vid institutionen för epidemiologi och folkhälsa på University College London i ett pressmeddelande från februari. 

95 procent säkrare

Storbritanniens folkhälsomyndighet har tidigare beräknat att e-cigaretter är ungefär 95 procent säkrare än traditionella cigaretter vilket forskarna bakom den här studien tycker att deras resultat styrker.

Forskarna framhäver bland annat att nivåerna av NNAL, som är ett ämne som kan orsaka lungcancer, var 97 procent lägre hos e-cigarettanvändare än traditionella rökare. Men även andra cancerframkallande ämnen var lägre hos e-cigarettanvändarna.

De lägre nivåerna av cancerframkallande ämnen hos e-cigarettanvändarna var likvärdiga med de nivåer som uppmättes hos de som använde nikotinersättning.

Kanske ändå skadligt

Det finns andra studier som visar att e-cigaretter bland annat kan ha en negativ påverkan på blodkärlen. Forskarna menar dock att även om man inte kan säga att e-cigaretter är helt säkra måste vi jämföra det med skadligare alternativ som finns i vår vardag.

Cancer Research UK är dock inte helt övertygade än. De lyfter fram att det uppmättes lägre nivåer av farliga ämnen hos dem som röker e-cigaretter, men ämnena fanns ändå där. Eftersom det finns olika typer av e-cigaretter och vätskor vet man inte heller hur de olika varianterna står sig i jämförelse med varandra.

Nästa steg enligt Lion Shahab är att undersöka vilka skador man får av traditionella cigaretter och jämföra det med e-cigaretter. Men det kommer ta flera år innan de kan presentera några resultat.

En film om e-cigaretter sändes i Vetenskapens värld måndagen den 8 maj, den ligger på SVT Play till söndagen den 21 maj.

Elektronisk cigarett

E-cigaretter kan se ut på många olika sätt men bygger på samma princip. De har ett batteri som driver en förångare.

I toppen av den ofta cigarettformade metallhylsan häller man i en vätska som kallas e-vätska eller e-juice. Värmen från förångaren omvandlar vätskan till ånga som användaren andas in via munstycket.

E-vätskan kan bestå av nikotin, smakämnen, vatten, propylenglykol och glycerol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.