Enligt studien verkar det som att vi drar slutsatser kring en forskares förmåga att göra ett bra jobb, genom att titta på utseendet. Foto: Leif R Jansson/TT

Forskning: Vi tror att snygga forskare är sämre på sitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Ett attraktivt utseende brukar i vanliga fall anses vara någonting positivt. Men när det gäller forskare verkar det bidra till att vi tappar förtroendet för deras forskning, enligt en ny studie.

En ny studie som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences visar att vi ser attraktiva forskare som mer intressanta men mindre intelligenta. Därför har vi svårare att lita på attraktiva forskares åsikter och forskning.

– Vi vet från tidigare studier som visar att politisk framgång kan förutses med hjälp av utseendet på politikern att publiken kan bli inspirerad av hur någon ser ut snarare än vad de säger. Vi ville se om det stämmer även för forskare, säger Will Skylark, vid institutet för psykologi vid University of Cambridge, som ledde studien.

För att ta reda på det genomförde en grupp engelska forskare från University of Essex och University of Cambridge flera tester. Totalt deltog 3.455 volontärer i studien.

Attraktiva forskare mer intressanta…

I det första testet fick de se foton av mer än sex hundra brittiska och amerikanska forskare. Deltagarna blev ombedda att gradera forskarna efter olika karaktärsdrag, bland annat hur intelligenta och attraktiva de upplevde dem.

Andra volontärer fick sedan gradera hur gärna de skulle vilja veta mer om forskarnas arbete och om de trodde att de bedrev noggrann och viktig forskning. Det visade sig att deltagarna var mer intresserade av att veta mer om forskare som ansetts fysiskt attraktiva och intelligenta i det första testet.

…men sämre på att forska

När det gällde hur bra forskarna var på sitt arbete, om deltagarna trodde att de bedrev noggrann och viktig forskning, var ett attraktivt utseende inte till en fördel. Ju attraktivare forskarna ansågs desto mindre trodde deltagarna att de bedrev bra forskning.

– Resultatet följer ett mönster där vi använder utseendet som en genväg för att bedöma personer som vi inte vet så mycket om. Ju mindre annan information vi har, desto större roll spelar utseendet, säger Henrik Jordahl, docent och programchef vid Institutet för näringslivsforskning i Stockholm, som tidigare forskat kring hur politikers utseende påverkar vårt förtroende för dem.

– Det verkar som att människor använder utseendet som en källa för information när de väljer och bedömer vetenskapsnyheter, säger Will Skylark.

I brist på kunskap använder vi utseendet

Ett attraktivt utseende kan alltså vara hjälpsamt när forskare vill att människor ska intressera sig för deras forskning. Men det är inte till en fördel om man vill att publiken ska värdesätta den menar forskarna bakom studien.

– Forskares utseende kan påverka hur populärvetenskap sprids och tas emot eftersom de allra flesta har svårt att bedöma vetenskapliga studiers kvalitet. Journalister har här ett ansvar att lyfta fram god forskning på dess egna meriter, säger Henrik Jordahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.