Sandra Ehne anser att forskning om hbqt-personers gener kan leda till förtryck. Foto: TT/AP

Förbundsordförande RFSL: ”Forskningen gör mig orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är aldrig intressant att ta reda på varför någon blir en hbtq-person. Det anser Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

Hur ser du på att forskare studerar människors arvsmassa för att hitta gener kopplade till samkönat sex?

Vi ser det som problematiskt. Det är aldrig intressant att ta reda på varför någon blir en hbtq-person. Det viktiga är att forska på hur hbtq-personer mår och vilka som kan leva sina liv fullt ut eller inte.

När du säger problematiskt, vad tänker du på då?

– Att vi fastnar i ännu fler definitioner och boxar, istället för att fortsätta öppna upp våra gemensamma idéer om vad kön, sex och relationer är, görs och ser ut.

– Ett annat problem är att forskning kan användas mot oss. Vi har förföljts och mördats, enbart för att vi är oss själva, genom historien och runt om i världen. Det är klart att vi inte vill att det ska gå att hänvisa till genetik för att på så sätt peka ut vilka vi är.

Forskarna understryker att det inte går att gentesta någon för att se om hen kommer att ha samkönat sex. Hur ser du på det?

– Det är positivt. Även om vi har en oro för att det kommer finnas aktörer eller makthavare runt om i världen som trots det kommer att säga att det går att se vem som är hbtq-person, bara genom att hänvisa till att det har forskats på frågan, och använda det mot oss. Vi ser att kunskap används så i en polariserad samhällsdebatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.