Foto: Scanpix

Även små mängder läsk ger feta barn

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan blev New York först i USA med ett förbud mot försäljning av läsk i super-size-format på restauranger och sportarenor. Och ny forskning ger stöd för att läsk och sötad dryck ligger bakom fetmaepidemin bland amerikanska barn.

Slutsatserna kommer från tre studier som publicerats i medicintidskriften New England Journal of Medicine och visar att det kan vara en god tanke att strypa barns tillgång till läsk och andra sockrade drycker om man vill tygla deras viktuppgång, rapporterar Time Magazine.

Kritiker har hävdat att New Yorks borgmästare Michael Bloombergs förbud att sälja läsk i behållare större än 4,8 deciliter inte kommer att få några reella konsekvenser för befolkningens vikt och välmående, men enligt forskarna kan staden alltså vara något på spåret.

I den första studien, gjord av forskare vid Vrije-universitetet i Amsterdam, följde man 641 normalviktiga barn mellan 4-11 år i 18 månader och valde slumpmässigt in dem i två grupper där den ena varje dag fick dricka knappt 2,4 dl vanlig läsk innehållandes socker och den andra gruppen en lika stor mängd konstgjort sötad kalorifri dryck.  

Drycken presenterades i identiska burkar och varken barnen eller forskarna visste vilka barn som tillhörde vilken grupp. Man gav inte heller barnens föräldrar några specifika råd angående hälsosam mat eller försökte påverka familjerna att ändra sina matvanor.

”Signifikant skillnad”

Efter 18 månader hade barnen som tilldelats det sockerfria alternativet i medel gått upp 6,35 kilo medan samma siffra för gruppen som druckit vanlig läsk var 7.37 kilo. Gruppen som fått sockerfri dryck lade också på sig 35 procent mindre kroppsfett än gruppen som fått sockrad dryck.

–Skillnaden är ”högst signifikant”, speciellt eftersom det handlar om så små mängder läsk säger Martijn Katan, författare till studien och professor i näringslära vid Vrije-universitetet.

Enligt Martijn Katan visar studien att små mängder läsk kan räcka för att ett barns vikt kan bli ett orosmoment. Han menar också att man snabbt kan komma till rätta med problemet om man plockar bort läsken från barnens diet.

Studie nummer två gjordes av Harvard School of Public Health där man analyserade genetisk data från 33.000 personer som svarat på frågor om sin diet. Bland annat om deras intag av sockrade drycker.

Forskarna kunde här visa att de som drack mycket sockrade drycker löpte större risk att bli feta samt att de som hade en genetisk förutsättning för att drabbas av fetma och som dessutom drack mycket läsk, löpte mycket högre risk att drabbas av övervikt än personer som antingen hade fetmagenen eller drack mycket läsk.

”Snabb effekt”

I den tredje studien, gjord av forskare vid Bostons barnsjukhus, följde man 224 överviktiga eller feta tonåringar i ett år.

Här fick halva gruppen en hemleverans med buteljerat vatten och light-läsk och uppmuntrades dessutom att hålla sig borta från sockrade drycker. Den andra gruppen fick istället presentkort som de kunde handla vad de ville med på sin lokala mataffär.

Innan studien startade konstaterade forskarna att alla deltagare drack minst en sockrad dryck per dag, men efter ett år hade gruppen som fått kalorifria drycker hemskickade nästan uteslutande gått över till sockerfria alternativ.

De hade dessutom lagt på sig mindre vikt jämfört med gruppen som fått presentkort: 1,6 kilo jämfört med 3,5 kilo.

–Resultaten visar att sockrade drycker snabbt kan ha en effekt på kroppsvikten. Kanske mer än någon annan matvara, säger Dr. David Ludwig, professor i barnhälsovård, som ledde studien.

Trenden höll dock inte i sig enligt forskarna, som fortsatte att följa ungdomarna i ett år efter att studien avslutats. När hemleveranserna upphörde försvann också viljan att välja ett sockerfritt alternativ och gruppens vikt började åter ticka uppåt.

–Att ändra barns dryckes- och matvanor handlar inte bara om att utbilda dem. Det handlar också om att förändra miljön de lever i och se till att hälsosammare alternativ blir mer lättåtkomliga, säger David Ludwig.

Har han rätt ger det definitivt Michael Bloomberg och andra politiker och forskare som vill införa skatt och restriktioner på läskförsäljning än mer vatten på sin kvarn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.