Malaria sprids via myggor och drabbar framförallt barn i Afrika söder om Sahara. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Första effektiva malariavaccin ger 77 procents skydd

Uppdaterad
Publicerad

Ett effektivt malariavaccin som just utvecklats väcker hopp hos forskare.

Varje år dör ungefär 400 000 människor i malaria, de allra flesta barn söder om Sahara i Afrika. Kampen för att hitta ett effektivt malariavaccin har pågått i decennier, men tidigare vaccin som har utvecklats ger bara ungefär ett 30 procentigt skydd och når inte WHO:s målsättning om ett vaccin med ett 75 procentigt skydd.  

Studie på barn i Burkina Faso 

Nu har forskare vid Oxfords universitet i en liten fas två-studie gjort försök på 450 barn i Burkina Faso de senaste 12 månaderna. Resultaten som presenterades i The Lancet visar på ett 77 procentigt skydd och är därmed det första vaccin som uppnår WHO:s målsättning. 

– De nya resultaten stödjer våra förhoppningar om att vara de första att nå WHO:s mål om 75 procents skydd, säger Adrian Hill, professor vid Oxfords universitet och forskaren bakom studien, i ett pressmeddelande.

Malariaforskaren Andreas Mårtensson, professor i global barnhälsovård vid Uppsala universitet är också positiv till resultaten.

– Det ser mycket lovande ut och det är vi glada för. Vi behöver vaccin som ett extra verktyg i kampen mot malaria. Så vi hoppas verkligen att det ska hålla i en större studie. 

Effektiva åtgärder mot malaria är, förutom vaccin, myggnät och tillgång till en god diagnostik och snabb behandling, berättar Andreas Mårtensson.

Ska tolka tidiga resultat försiktigt

Han pekar på att det är för tidigt att uttala sig om hur det ska gå för vaccinet i en mer storskalig studie. Tidiga studier är ofta mycket kontrollerade och den gruppen återspeglar inte alltid den stora gruppen barn.

– Så jag är också lite försiktig. Erfarenheten talar för att man ska vara försiktig med den här typen av tidiga studier och hur det väl kommer att se ut när det blir storskalig testning. 

 Men för att de stora bolagen ska kunna gå vidare krävs det goda resultat i de små studierna, berättar Andreas Mårtensson.

– Jag är ganska säker på att det här resultatet ger blodad tand till Oxfordgruppen att de ska gå vidare. 

”Ska tillverka 200 miljoner doser årligen”

Forskaren bakom studien har nu stora planer.

– Vi planerar med hjälp av vår partner att tillverka minst 200 miljoner doser årligen de kommande åren och har då potential att påverka folkhälsan stort om vi får licens. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.