”Vi är irakier allihop, oavsett religiös eller etnisk bakgrund”. Se hur fotboll minskar fördomar i Irak. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Fotboll lindrar religiösa spänningar i krigsdrabbad stad

Publicerad

Religiösa motsättningar finns kvar i den tidigare IS-ledda staden Karakosh i norra Irak, men forskare testar om mixade lag i fotbollsligan kan minska fördomarna.

– Det finns ingen plats för sekterism eller etnicitet i fotboll, säger målvakten Mohammed Mahdi Hussein i Vetenskapens värld.

Terrorgruppen IS drog fram över Nineveslätten i norra Irak 2014 och tvingade tusentals kristna på flykt. Efter två år befriades staden Karakosh, men många hus och kyrkor hade bränts ner och förstörts. Stadens invånare har gradvis återvänt, men motsättningar finns kvar. 

– I efterdyningarna av en sådan här konflikt raderas förtroendet ut. Grannar misstänker varandra, folk ses som kollaboratörer på grund av sin grupptillhörighet, säger statsvetaren Salma Mousa i Vetenskapens värld. 

Kontaktteorin kan minska fördomar 

I ett försök att minska fördomarna fick Salma Mousa den lokala fotbollsligan att blanda kristna och muslimska spelare i lagen för att testa den så kallade kontaktteorin.  

– När vi inte har kontakt med andra som är olika oss är det bara för att vi inte känner dem. Om vi kunde få kontakt med sådana i en annan grupp skulle vi sluta dela upp oss i ”vi och de”, säger psykologen Jamil Zaki. 

“Vi är irakier allihop” 

Experimentet har gett resultat. Spelare i blandade lag går oftare på den andra gruppens sociala engagemang och besöker kvarter eller städer som domineras av andra. De benämner också oftare varandra som landsmän. 

– Vi är irakier allihop, oavsett religiös eller etnisk bakgrund. Vi gillar varandra ändå, säger fotbollsspelaren Rami Karyo Hana i programmet. 

– Kan vi uppnå blygsamma effekter här, kan de bli större på andra håll, säger Salma Mousa. 

Vill du veta mer om experimentet? Se programmet: Sanningen bakom våldet – Experimenten som avslöjar, i Vetenskapens värld måndag 19 oktober i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.