Framtidens vaccin rakt in i näsan

Uppdaterad
Publicerad

Ett sprutstick i överarmen – så går det nästan alltid till när vi ska få vaccin. Men i framtiden kommer du kanske kunna vaccinera dig själv genom en enkel spray in i näsan. Så kallade slemhinnevaccin är nu på väg, och dessa är enligt många en förutsättning för att stoppa nästa pandemi. 

Den stora vetenskapliga framgången under coronapandemin var att vaccinen kom så snabbt. Däremot går det fortfarande långsamt att få ut vaccin till stora mängder människor. Metoden att ge vaccin i en spruta är både klumpig och omständlig. Det menar i alla fall professorn i immunologi, Nils Lycke, som arbetar med att ta fram en ny sorts sprayvaccin. 

– Sprutor måste ges av sjukvårdskunnig personal. Sprutor kan föra med sig andra sjukdomar och dessutom finns inte de immunceller man vill nå med vaccinet i muskeln där man sätter sprutan. 

Coronapandemin

Slemhinnan ett viktigt försvar

Det vaccin som Nils Lycke arbetar med riktas istället direkt mot slemhinnan i näsan. Där finns de viktiga dentritiska cellerna som larmar om virusangrepp och sätter igång immunförsvaret. 

Vaccinet bygger på mRNA-tekniken, alltså samma teknik som Pfizer och Moderna. Det betyder att vaccinet innehåller den kod som kroppen använder för att producera ett immunsvar. 

Färre biverkningar

– Fördelen med vårt vaccin är att det går direkt till immunförsvarets celler i slemhinnan. På så sätt får vi ett snabbare immunsvar och färre biverkningar, säger professor Nils Lycke. 

Samma metod kan också kunna användas på vaccin mot andra virus i framtiden. 

– Ska vi lyckas vaccinera stora delar av världens får det inte vara lika omständligt som det var under den här pandemin, säger professor Nils Lycke. 

Vetenskapens värld  ”Så stoppas nästa pandemi ” finns att se på SVT play söndag 20 mars samt på SVT 2 på Måndag 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet